Svijet plače! Gori SIMBOL KRŠĆANSTVA EUROPE

Datum objave: 15.04.2019   Broj čitanja: 2341
Veliki požar buknuo je u ponedjeljak oko 18 sati u glasovitoj pariškoj katedrali Notre Dame, jednom od najpoznatijih simbola toga grada. Vatra guta krov i zvonik.
Svijet plače! Gori SIMBOL KRŠĆANSTVA EUROPE

 

Francuski povjesničar Camille Pascal izjavio je da požar uništava dragocjenu baštinu:

- Ova katedrala je u Parizu više od 800 godina. Sve tužne i sretne trenutke obilježavali smo zvonjavom s Notre Dama, rekao je.

 

- Glasnogovornik katedrale Andre Finot strahuje da će drveni interijer katedrale biti u potpunosti uništen:

 

- Sve gori, ništa neće ostati, izjavio je.

 

Katedrala Notre-Dame slovi kao jedan od najboljih primjera francuske gotičke arhitekture. Njezina je gradnja započeta 1160. godine, a velikim je dijelom završena točno sto godina kasnije. Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vrijeme u kojem je građena -  duga je 128 metara, široka 48 metara, a njezini su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti i zastrašujućim vodorigama.

 

 

Kao i mnoge druge crkve u Europi i Notre-Dame je prošla kroz niz promjena tijekom svoje povijesti, a veliku je štetu pretrpjela tijekom Francuske revolucije kada je velik dio religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen. Tijekom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpjela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

 

No, nikada u povijesti Notre-Dame nije pretrpjela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je i dalje u tijeku.

 

Sredinom 19. stoljeća provedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20 stoljeću uslijedile su još dvije velike obnove. No, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje posjeti oko 12 milijuna ljudi (više nego Eiffelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.

 

Poruku je poslala i Amerika preko svog potpredsjednika: "Notre Dame je ikona i simbol vjere ljudima diljem cijelog svijeta - prizori Božje kuće u vatri slamaju srce. Naše misli i molitve su s vatrogacima na mjestu događaja i s ljudima Pariza", napisao je američki potpredsjednik Mike Pence na Twitteru.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio