FOTO: Gruđanke briljirale u Beču

Datum objave: 18.04.2019   Broj čitanja: 2449
Nakon što su u Grudama održali finale projekta "Premošćivanje razlika" u kojem su sudjelovale srednje škole Trebinje, Jablanica i Grude, čelnici austrijske neprofitne Međunarodne organizacije za kulturnu raznolikost organizirali su im i događaj u Beču.
FOTO: Gruđanke briljirale u Beču

 

Najbolja umjetnička djela srednjoškolaca i studenata Akademije likovnih umjetnosti bila su izložena u centru UN-a u glavnom gradu Austrije, a svakog dana moglo ih je pogledati do 12 tisuća ljudi.

 

Izložba je omogućena zahvaljujući uspješnoj suradnji ICDO-a i VIC Art Cluba na čelu s gospodinom Raymondom Naderom, koji je prepoznao potencijal projekta, a najbolji umjetnici dobili su i certifikat UN-a i ICDO-a.

 

Kao što smo ranije pisali, veliki projekt omogućili su Josipa Palac, čiji su korijeni iz Gruda, i Toni Pehar, čiji su korijeni iz Čitluka koji su u samo dvije godine postojanja ICDO-a realizirali brojne projekte preko festivala, simfonija, izložbi, objave publikacija, istraživačkih radova..., a sve u cilju promocije kulturnih raznolikosti.

 

Osim izložbe, pročitani su i najbolji eseji u kojima su mladi slali poruke i iz svoje zemlje što je organizatore i sudionike projekta itekako oduševilo. - Ovim projektom željeli smo da se čuju moćne i izvanredne ideje mladih o budućnosti njihove zemlje. Želimo potaknuti i nagraditi mladu generaciju koja konstruktivno doprinosi društvu i kulturnoj raznolikosti širom svijeta. To je srž našeg projekta "Premošćivanje raznolikosti: Bosna i Hercegovina." - Josipa Palac, predsjednica i izvršna direktorica ICDO-a.

 

Tijekom otvaranja, pobjednici natjecanja u pisanju predstavili su svoje eseje koji istražuju budućnost kulturne raznolikosti, strategije za prevladavanje prepreka zatvaranjem kulturnih praznina i važnost mlade generacije. Osobito dojmljive govore imale su Katarina Biško, Laura Ćorluka i Iva Zadro iz Gruda koje su na tečnom engleskom jeziku govorile o činjenici da živimo pod istim nebom i da se moramo poštivati i međusobno pomagati. U umjetničkim radovima Grude su predstavljale Ana Spajic, Katarina Zorić i Andrea Pešorda.

 

Govorili su još predstavnik veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Beču, zatim direktori škola sudionica - Sabina Palić i Mladen Leko, koji su podržavali svoje studente od početka projekta..

 

Pogledajte fotografije koje su nam ustupili prijatelji iz Beča, te učenice iz Gruda koje su briljirale na ovom događaju.

 

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio