U Hercegovinu stiže 'nerado viđen gost'! Ali i veliki rast temperatura

Datum objave: 20.04.2019   Broj čitanja: 907
Ciklona nad sjeverom Afrike povlači osjetno topliji zrak u BiH kao i pustinjski pijesak, te sa sobom donosi visoke temperature zraka, kazao je za N1 meteorolog amater Nedim Sladić.
U Hercegovinu stiže 'nerado viđen gost'! Ali i veliki rast temperatura

 

''Na Uskrs, temperatura zraka još više raste pa će biti vrlo toplo, a tada postupno ulazimo u razdoblje sparnog vremena koji nas čeka kroz veći dio narednog tjedna. Nagovještaj je ovo južnog visinskog strujanja (južine) s kojim u naše krajeve dodatno pritječe osjetno topliji zrak. Iako su ovo još uvijek podnošljive temperature zraka, treba napomenuti da smo u zadnjoj dekadi mjeseca travnja što znači da smo ušli u topliji dio godine, upadni kut sunca je odavno veći, što znači da sunce grije snažnije i da sada možemo očekivati visoke vrijednosti UV indexa, pa stoga osjetljivije osobe sa svjetlijim tenom bi trebale obratiti pažnju prilikom izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana. Ove temperature zraka koje se bilježe tijekom dana su svakako iznad višegodišnjeg prosjeka, a takav trend nastavit će se barem do 27. travnja, nakon čega numerički modeli prilično osciliraju oko daljnjeg razvoja događanja vremenskih prilika'', rekao je Sladić.

 

Prema prognozi, neobična vremenska pojava ili ''nerado viđen gost'' kako je kazao Sladić, dolazi nam narednog tjedna.

 

''Ono što zasigurno znamo je da nam početkom tjedna postupno jača južina koja sa sobom povlači nerado viđenog gosta - pustinjski afrički pijesak koji će se maksimalno potruditi da upropasti trud i rad svakoga ko odluči ovog vikenda oprati prozore i limene ljubimce. Razlog povlačenja pijeska i jačanja južine je nizak položaj ciklone, blizu obala Maroka i Libije gdje se nalazi snižen zračni tlak, a sa istoka se nalazi polje visokog zračnog pritiska. Razlika u pritiscima stvara gradijent, tj. vjetar. Što je razlika u tlakovima veća, to je i vjetar jači. S pijeskom u zraku nebo će se prilično zamutiti, a prva kiša koja nas očekuje prolazno u utorak će ostaviti vidljiv žućkasti trag na našim prozorima i limenim ljubimcima. Zapuhat će umjeren do mjestimično jak vjetar južnog smjera s kojim će početi zatopljavati, a temperature će kako danju tako i noću postupno rasti. Oblačnija noć na utorak doprinijet će sporijem hlađenju pa će u utorak u većini krajeva jutarnja biti blizu 10 °C. Kiša prestaje u srijedu, nakon čega jedan suhi i iznimno sparan period traje sve do petka uz vrlo visoke temperature zraka i novi daljni dotok topline sa sjevera Afrike s kojim dnevne temperature zraka se po prvi put nakon listopada prošle godine približavaju brojci od 25 °C, a potom izgledno je da ponovo slijedi razdoblje kiše i manjeg pada temperature zraka, ali o intenzitetu i položaju potencijalne ciklone je još uvijek nezahvalno govoriti kako idemo na duže staze'', poručio je on.

 

N1 televizija

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio