Pljačkala imovinu umrlih Židova pa pobjegla u Hrvatsku

Datum objave: 26.04.2019   Broj čitanja: 805
Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, protiv koje je u BiH podignuta optužnica zbog zloporabe ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprava i prijevara, a već se godinama od pravde skriva u Hrvatskoj, protuzakonito je prisvojila vrijednu imovinu židovskih obitelji čiji su članovi tijekom 2. svjetskog rata stradali u holokaustu, objavio je u petak sarajevski Centar za istraživačko novinarsko (CIN).
Pljačkala imovinu umrlih Židova pa pobjegla u Hrvatsku

 

Prema navodima CIN-a Fazlagić koja je iz BiH pobjegla još 2016., kada je otvorena istraga protiv organizirane kriminalne skupine predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem, prisvojila je krivotvorinama i prijevarama nekretnine u središtu Sarajeva vrijedne gotovo 750 tisuća eura.

 

Prisvojila vrijedne nekretnine

 

Najvrednija je građevina u neposrednoj blizini sarajevske katedrale, koja je vlasništvo židovskih obitelji Cindorf, Baruh i Maestro.

 

Optužnica Županijskog tužiteljstva u Sarajevu tereti Fazlagić da je sama sebi "namjestila" raspravu o pravu vlasništva nad tom nekretninom. Učinila je to nakon što je u ime svoje pokojne bake Selvete Crnalić, koja je tada bila mrtva već 26 godina, podnijela tužbu protiv Albina i Erne Cindorf tražeći polovicu zgrade na kojoj su njih dvoje bili upisani kao vlasnici.

 

Prema informacijama iz Židovske općine u Sarajevu i supružnici Cindorf, protiv kojih je podnesena tužba, prije toga su umrli u Izraelu, no ta činjenica nije smetala Fazlagić da na izmišljene adrese, na kojima su oni navodno živjeli u Sarajevu, pošalje sudskog kurira s pozivom na raspravu.

 

Kurir je na sud vratio povratnice s krivotvorenim potpisima mrtvih ljudi, sutkinja je zakazala raspravu i na njoj donijela presudu u korist svoje mrtve bake, upisavši na njeno ime vlasništvo nad četiri sedmine vrijedne zgrade.

 

Nakon toga Fazlagić je odlučila baku i formalno proglasiti mrtvom te pokrenuti ostavinsku raspravu, a potom nasljeđe uknjižiti na svog oca Fahrudina Fazlagića i to opet na temelju krivotvorene punomoći o zastupanju.  

 

Lažirala potpise ubijenih Židova

 

No tu nije bio kraj ambicijama bivše sutkinje. Ona je opet krivotvorila potpise Židova ubijenih u ustaškim logorima kako bi dobila lažnu suglasnost za stjecanje vlasništva nad jednim tavanskim prostorom u središtu Sarajeva, kojega je potom prenamijenila u stan površine 87 četvornih metara vrijedan više od 100 tisuća eura.

 

Istraga sarajevskog tužiteljstva tereti je da je s tim ciljem krivotvorila potpise Regine Maestro i Roze Baruh, koje su ubijene 1942. godine u ustaškim logorima Jasenovac i Đakovo.

 

Po istom modelu Fazlagić je iskoristila i identitet svoje majke Džemile Filipović, poginule 1988., kako bi na njeno ime preknjižila kuću u starogradskom naselju Alifakovac. Fiktivan spor vođen je opet protiv pokojne Židovke Šarike Farhi, koja je umrla u Srbiji 1985. 

 

Kuća je potom dva puta preprodana te srušena, a jedan poduzetnik tamo sada gradi hotel.

 

Osim sarajevskih stanova do kojih su došli sumnjivim procesima, sutkinja i njen otac, kako prenosi CIN, imaju i vikendicu u Maloj Dubi na Makarskoj rivijeri, gdje ona trenutačno živi s kćeri. Fazlagić je u Hrvatskoj i suvlasnica apartmana u Malom Stonu na poluotoku Pelješac. 

 

Traži se izručenje

 

Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine je Hrvatskoj uputilo zahtjev za izručenje Lejle Fazlagić radi procesuiranja u BiH. 

 

Vrhovni sud Hrvatske je još u srpnju 2017. godine odobrio njeno izručenje, no hrvatski ministar pravosuđa takvu odluku do danas nije potpisao pa Fazlagić i dalje živi na slobodi, a tvrdi kako je žrtva "montaže".

 

„Meni je čitav ovaj slučaj montiran i ja ću to dokazati. Ja ću se u svoje Sarajevo vratiti. Ja ću opet postati sutkinja“, kazala je Fazlagić za CIN.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio