Francuska, Njemačka, Engleska neusporedive s ligom koju igraju Grude, Posušje, Tomislavgrad...

Datum objave: 27.04.2019   Broj čitanja: 438
Sustav natjecanja u trećem razredu nogometa u Bosni i Hercegovini (druga liga) potpuno je neprikladan i ne služi svrsi te je jedan od glavnih razloga loše kvalitete ovog sporta u našoj zemlji.
Francuska, Njemačka, Engleska neusporedive s ligom koju igraju Grude, Posušje, Tomislavgrad...

 

U ovim ligama, koje se igraju u organizaciji nogometnih saveza Federacije BiH i Republike Srpske, sudjeluje čak 91 klub - 59 ih se natječe u Federaciji BiH, a 32 u RS-u.

 

Usporedbe radi, u mnogo većoj Francuskoj u trećoj ligi sudjeluje 18 klubova, u Njemačkoj 20, a u Engleskoj 24. Paradoksalno je da se u BiH na istoj razini natječe skoro 100 klubova.

 

Tog problema svjestan je Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH.

 

- Jasno nam je da je ovakav sustavj natjecanja neodrživ i da ne ispunjava svoju osnovnu svrhu, a to je razvoj omladinskog nogometa. Smatram da bi model s dvije lige od po 12 klubova bio prihvatljiv za Federaciju BiH i da bi ispunio svoju svrhu. Inicijativa za promjenu već je pokretana, došla je pred Skupštinu FSFBiH, ali je odbijena – kaže Durić.

 

Problem je u tome što čelnici županijskih nogometnih saveza u smanjivanju lige ne vide svoj interes. Njihovi članovi su delegati u Skupštini FSFBiH i FSRS i u situaciji su da odlučuju o sustavu natjecanja.

 

- Moja teza je od dolaska na ovu funkciju da pokušamo pronaći najbolji model i da se ide u reorganizaciju, ali su, prema mome mišljenju, kočnica županijski savezi. Mislim da je potrebno skraćenje lige na dvije sa po 12 klubova, a i tu bismo imali problem pronaći kvalitetne klubove, koji ispunjavaju uvjete – dodaje Durić.

 

Kotizacija koju svaki klub plaća na godišnjoj razini, iznosi 2.000 KM, dok je, prema našem izvoru, prosječan proračun kluba u ovom rangu oko 100.000 KM. Prostom računicom dođe se do milijunskog iznosa koji društvena zajednica izdvaja za nefunkcionalnu aktivnost, koja nema kvalitetu, ne privlači navijače i sponzore i novac troši uglavnom iz proračuna.

 

- Pokušali smo i pokušavat ćemo smanjiti broj klubova u ovom rangu standardizacijom uvjeta, odnosno licenciranjem. Postoji prijedlog da se klub bez minimuma koji treba biti ispunjen, a to je da ima najmanje četiri razreda u omladinskom pogonu i najmanje 1.000 sjedalica na stadionu, neće moći natjecati – zaključio je Durić.

 

Do sada su savezi bili prinuđeni da prilikom licenciranja nekim klubovima gledaju kroz prste.

 

- Takva praksa brzo nam se osvetila u slučaju Borca iz Izačića, koji je, zbog nedostatka sredstava, odustao od natjecanja i pokvario nam cijelu ligu – kaže Durić.

 

Avaz.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio