FOTOGALERIJA: Otvoreni SUSRETI, te dio ŠKOLE! GRUDE slave jednog od najvećih Hrvata

Datum objave: 29.04.2019   Broj čitanja: 1935
U Grudama su svečano otvoreni 56. Šimićevi susreti, u čast jednog od najvećih pjesnika s ovih prostora.
FOTOGALERIJA: Otvoreni SUSRETI, te dio ŠKOLE! GRUDE slave jednog od najvećih Hrvata

 

Nazočne je na početku manifestacije pozdravila ravnateljica Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama Lucija Mikulić istaknuvši zahvalnost Vladi Republike Hrvatske, načelniku Gruda Ljubi Grizelju, ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u ZHŽ-u Ružici Mikulić za svesrdnu pomoć i realizaciju projekta nadogradnje škole koja je sada među najljepšima na ovim prostorima.

 

Nazočne je pozdravio i predsjednik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, čiji su korijeni iz Tihaljine, iz općine Grude. Nakon njega, govorio je i Ljubo Grizelj koji je istaknuo zahvalnost svima koji su Šimićeve susrete, ali i grudske škole pomagali tijekom posljednjih godina, a to su predsjednik Hrvata u BiH Dragan Čović i institucija HNS-a, Vlada RH i Sabor RH na čelu s Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem, kao i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić te mnogi drugi hrvatski kadrovi kako u BiH tako i u Hrvatskoj.

 

Događaj je otvorila upravo ministrica Obuljen Koržinek, te je pri tome istaknula kako je posebno važno što rodne Grude nastavljaju njegovati tradiciju i time podsjećaju na doprinos bh. Hrvata kulturi.
"Jako je vrijedno da se baš u Grudama čuva sjećanje na tog velikog hrvatskog pjesnika. Osim što je on značajan, napose za korpus literature na hrvatskom jeziku, i bez obzira na taj svoj kratki život, ostavio je izniman doprinos kulturi", rekla je u Grudama ministrica Koržinek.

 

Dodala je kako je manifestacija Šimićevih susreta, koja je podsjetnik na bogato stvarateljstvo AB Šimića, kojega se uz Miroslava Krležu i Tina Ujevića, smatra jednim od najistaknutijih hrvatski pjesnika, ujedno i prigoda da se 'prisjeti doprinosa Hrvata kulturi BiH'.

 

Drago mi je što smo mi kao ministarstvo mogli sudjelovati u ovom projektu. Nadam se da su stvoreni bolji uvjeti kako za učenike tako i za sve djelatnike škole. Spremni smo još doprinijeti uređenju ove škole, kazao je federalni ministar Josip Martić.

 

U programu su sudjelovali zbor Osnovne glazbene škole i tamburaški sastav Osnovne glazbene škole Grude, zbor Osnovne škole Grude te ostali učenici škole sa ostalim prigodnim programom. Ovom prigodom ministrica obrazovanja, kulture i športa ŽZH-a Ružica Mikulić uručila je nagradu za učenika generacije 2018./2019. učeniku Ivanu Milošu.

 

Na kraju programa Zvonko Milas, Ljubo Grizelj i Josip Martić su presjekli vrpcu za otvaranje dograđenog dijela škole, a novootvorene školske prostorije kao i sam događaj blagoslovio je grudski župnik fra Stanko Pavlović.


POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

 

Grude.com
Foto: Grude.com

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio