Polog: 28 godina od zaustavljanja tenkova JNA

Datum objave: 07.05.2019   Broj čitanja: 722
Hrvatski civili tada su spriječili u Pologu blokadom ceste kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.
Polog: 28 godina od zaustavljanja tenkova JNA

 

Danas se navršava 28 godina kako se dogodilo legendarno zaustavljanje tenkova JNA u Pologu, malom mjestu između Mostara i Širokog Brijega. Podsjetimo, tada su Hrvati Širokog Brijega i drugih hercegovačkih mjesta zaustavili prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske Narodne Armije. Za hrvatski narod u Hercegovini, pa i znatno šire, bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

 

Hrvatski civili tada su spriječili u Pologu blokadom ceste kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske. JNA je tada tvrdila da se radi o "redovnoj vojnoj vježbi i manevru", no ovdašnji Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu.

 

Zahtjev hrvatskih prosvjednika bio je vrlo jednostavan - povratak u vojarnu iz koje su došli. Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pokovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan fra Mladen Rozić i Jure Skoko. Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve i više Hrvata iz Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Čitluka, Imotskog… i drugih mjesta.

 

Lokalnim čelnicima i fratrima je uspjelo održati disciplinu među prosvjednicima. Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone. JNA je pokušala dostaviti jedinici bojne otrove i zaštitne maske za proboj barikade u konvoju koji je trebao dovesti hranu. Međutim, taj pokušaj je propao. Širokobriješke su žene pripremile hranu i napitke za vojnike JNA, koji su tada bili uglavnom ročnici iz raznih bivših republika tadašnje SFRJ, a kasnije su neki od njih i progovorili o toplom ljudskom dočeku u Širokom Brijegu što ih je posebno iznenadilo.

 

Također, ovaj događaj je tada izazvao veliku međunarodnu medijsku pozornost, mnoge stvari su postale jasnije, a dosta godina nakon završetka rata snimljen je i dugometražni dokumentarni film "Tri Dana", koji prikazuje događaje 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog.

 

Već godinama tradicionalno u spomen na ovaj događaj trči se i mini maraton na relaciji Polog-Široki Brijeg.

 

Grude.com/Dnevnik.ba

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio