VELIKA FOTOGALERIJA: 118 krizmanika nada su i budućnost ŽUPE GRUDE

Datum objave: 11.05.2019   Broj čitanja: 5508
Nije običaj zapljeskati u crkvi, ali danas se fra Anti Šaravanji dva puta zapljeskalo zbog nadahnutog govora u grudskoj ljepotici u crkvi svete Katarine u Grudama, gdje je podijeljen sakrament Svete krizme za 118 mladih.
VELIKA FOTOGALERIJA: 118 krizmanika nada su i budućnost ŽUPE GRUDE

 

Uz fra Antu Šaravanju koji je podijelio sakrament bili su franjevačka legenda Gruda i Hercegovine fra Bernard Marić i grudski župnik fra Stanko Pavlović.

 

U koncelebraciji su bili mostarski svećenik fra Luka Marić, čapljinski svećenik fra Mile Vlašić i crnački svećenik fra Leonard Hrkać.

 

- Svećenički red je jedan i njega nitko ne može osporiti, kao što se primanje dara Duha Svetoga ovdje u Grudama ne može osporiti. U dubokoj vjeri, Pomoću komunikacijskog sustava vjere Isusu smo predstavili što želimo od ovog obreda i mi smo posrednici ove potvrde vama ovdje. Znano je: o sudbini obreda može odlučivati samo Krist. A u onom što Krist čini ne može biti ništa ni nevaljano ni nedopušteno. Radujte se danas, primili ste darove Duha Svetoga - istaknuo je, između ostalog, fra Bernard Marić u prigodnoj propovijedi.

 

Sakrament je za 118 krizmanika podijelio fra Ante Šaravanja. Jedan od najboljih propovijednika na ovim prostorima u dva navrata prekinut je pljeskom zbog svojih riječi. - Vaši su roditelji naslijedili i prihvatili vjeru od svojih roditelja, svojih predaka i od svećenika. Vi krizmanici danas ovdje, vi ste naša budućnost, naša nada! Vjerujemo da ćete i vi nastaviti živjeti u ovoj vjeri kojoj su vas vaši roditelji i mi vaši svećenici naučili - istaknuo je fra Ante. Prisjetio se i događaja ovih tjedana. - Na vjeronauku krizmanicima postavio sam pitanje jednom krizmaniku: Što znači vjerovati u Boga? Momčić je odgovorio kako i piše u katekizmu. Odlično a sad ću te nešto pitat što nema u katekizmu. On je spremno prihvatio. Pitam ga, vjeruješ li u Boga? Jesam, odvratio je. - Sto posto? - upitao sam. - Sto posto - odgovorio je. Dvjesto posto? - ponovno sam upitao. - Ma 300 posto, odgovori on i nadoda: Eto fratre sad si dobio više nego što si tražio. Više puta sam prepričao taj događaj i tu čvrstinu vjere u tom krizmaniku. A taj njegov odgovor je i simbolički. Tri su strane u pitanju ovdje. Najprije krizmanici, zatim njihovi roditelji i svećenici. Svatko od nas sa po 100 posto vjere i dobivamo 300 posto vjere u Boga. A ovdje u Grudama smo nas trojica, svatko po 100 posto, to je 300 posto vjere. Zato želim da i vi krizmanici vjerujete 300 posto - istaknuo je fra Ante Šaravanja.

 

Franjevačka župa Grude nastavlja se radovati današnjem danu i njegovim plodovima i iščekivati bolja vremena, dolazak pravih pastira na čelo Crkve u Hercegovini, dobrih i vrijednih poglavara, umjesto diktatora i progonitelja.

 

Župa Grude i danas je ponosna i nesalomljiva, ista onakva kakva je bila kroz stoljeća, ali i one 1867. godine kad su žitelji Gruda darovali svoje zemljište franjevcima zavjetujući se na vječno zajedništvo. Župa koju ni dekret utemeljen na lažima, odnosno razgovor koji je lažno predstavljen kao dogovor, nije udaljio od dragoga Boga, majke Crkve i Franjevaca.

 

Crkva je Božji narod, kako definira Drugi Vatikanski koncil!

 

Neka je svima blagoslovljen današnji dan.

 

Ž.AN/Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Krizmanik13.05.2019 14:20 sati
  Komu se ne sviđa nek okrene stranicu
 • Mi hrvati12.05.2019 12:39 sati
  Sve savrseno bas se osjetio božji blagosov.
 • X11.05.2019 22:04 sati
  Ovo je prekrasno pogled na crkvu na ovu mladež ove svećenike predivno pa čak i vrijeme sve okej
 • Svećenik 11.05.2019 21:38 sati
  Povijest vam ne dopušta da izdate i prodate! Ne zbog sadašnjosti nego zbog svoje prošlosti i budućnosti - svojih predaka pred koje ćete kad tad morati doći! Zato nepokoreni Gruđani ustrajte, netko od gore vidi sve!
 • Ja11.05.2019 15:51 sati
  Ma sve pohvale koliko mladosti i ljepote. Živite svoju vjeru kako su vas učili vaši roditelji i nećete pogriješiti i pasti🙏🙏🙏
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio