Besana noć pred Bosnom ponosnom

Datum objave: 14.05.2019   Broj čitanja: 360
Stotine obitelji večeras će imati besanu noć nakon što su se rijeke na području Zeničko-dobojske županije izlile iz svojih korita, jednako kao i na sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje. Također, aktivirana su i klizišta.
Besana noć pred Bosnom ponosnom


Prvi problemi izazvani kišom počeli su u nedjelju navečer na području Prijedora, a nastavljeni su danas u podne djelomičnom blokadom magistralnog puta M-17 kod Žepča te izlijevanjem rijeka i potoka koji su izazvali blokadu ulaza u grad.

 

Poplave u većem intenzitetu zabilježene su na području Općine Maglaj, a najkritičnije je bilo u maglajskim selima gdje su vodene bujice od malih potoka i riječica izazvale veliku štetu stambenim i pomoćnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima.

 

U Novom Šeheru došlo je do izlijevanja rijeke iz svog korita zbog čega je poplavljeno više kuća, a zbog izlijevanja Bosne poplavljen je i dio magistralnog puta Žepče - Maglaj.

 

Na alternativnim pravcima prema sjeveru zemlje brojna klizišta i odroni stvorili su probleme u odvijanju prometa, a mještani poplavljenih područja bespomoćno su punili vreće s pijeskom kako bi zaštitili svoje stambene objekte dok je voda rasla iz sata u sat.

 

U Tesliću zbog elementarnih nepogod došlo je do izlijevanja svih vodenih tokova, a prekinuta je putna komunikacija prema Doboju.

 

Na banjalučkom području strahuje se od rasta Vrbasa, a nabujala rijeka Vrbanja već je odnijela dio privremenog pješačkog mosta u Čelincu. Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat, a Sanjane je danas uzbunila sirena koja se čula u popodnevnim satima.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio