Ljubuški sutra i službeno postaje grad

Datum objave: 15.05.2019   Broj čitanja: 244
Grad Ljubuški.
Ljubuški sutra i službeno postaje grad


Usvajanjem Privremene statutarne odluke o Gradu Ljubuški na 28. sjednici Općinskog vijeća, koja će se održati u četvrtak 16. svibnja 2019. Ljubuški će postati grad.

 

Kronologija postupka proglašenja i dobivanja statusa grada

 

Na 7. sjednici Općinskog vijeća Ljubuški održanoj 22.travnja 2017.godine načelnik Nevenko Barbarić je objavio da je Ljubuški krenuo u postupak proglašenja i dobivanja statusa grada.

_________________

 

Općinsko vijeće Ljubuški je na 10.sjednici održanoj 11. srpnja 2017. na prijedlog načelnika Nevenka Barbarića donijelo odluku o pokretanju procedure za izradu i donošenja Zakona o Gradu Ljubuški.

_________________

 

Vlada FBiH je 7. rujna 2017. prihvatila inicijativu za pokretanje postupka proglašenja Ljubuškog gradom, koju je dostavio načelnik ove općine.

 

U inicijativi je navedeno da je Odluku o pokretanju procedure za izradu i donošenje Zakona o Gradu Ljubuški Općinsko vijeće donijelo 11. srpnja 2017. godine. U obrazloženju inicijative je navedeno da Ljubuški posjeduje veliku kulturno-povijesnu baštinu koja je nacionalne ili svjetske vrijednosti.

 

U elaboratu koji je napravljen na 30 stranica navodi se kako Ljubuški već predstavlja gradsku cjelinu sa šest trgova, dva parka te više od 70 ulica unutar urbane jezgre grada, a da ovaj status opravdava bogata povijest.
Tu je i 120 arheoloških nalazišta koja svjedoče o razvijenom životu na prostoru Ljubuškog od neolitika do kasnog srednjeg vijeka. Podsjećaju da je utemeljitelj Hercegovine Stjepan Kosača odabrao upravo Ljubuški za centar regije te da se u njemu nalazi najstariji muzej u BiH.

 

Vlada je utvrdila da Općina Ljubuški ispunjava uvjet da bude proglašen gradom kao općina od posebnog povijesnog i kulturnog značaja, a Federalno ministarstvo pravde je zaduženo da bude nositelj izrade Nacrta zakona o Gradu Ljubuški.

 

_______________

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je 28. veljače 2018. podržao prijedlog Zakona o gradu Ljubuški.

 

_______________

 

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je 1. travnja 2019. prihvatio prijedlog Zakona o gradu Ljubuški.

 

___________________________

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o Gradu Ljubuški koji je objavljen 08. svibnja 2019. u Službenim novinama Federacije BiH.

 

Grude.com/Radio Ljubuški
FOTO: Perica Biško

Ljubuški sutra i službeno postaje grad
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • .16.05.2019 09:55 sati
    Bravo LJUBUŠKI
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio