Migranata dvostruko više, agresivniji su i BiH se s njima ne može boriti

Datum objave: 16.05.2019   Broj čitanja: 669
Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima kaže kako je najteži zadatak ove institucije kroz biometrijske podatke utvrđivanje identiteta i države iz kojih dolazi svaki od ilegalnih migranata jer 99 posto tih ljudi sa sobom nema nikakav dokument.
Migranata dvostruko više, agresivniji su i BiH se s njima ne može boriti

 

"U posljednje vrijeme čitam po novinama kako nas krive za smještajne kapacitete, a mi tu nemamo apsolutno nikakve nadležnosti. Mi tu nemamo niti financijske mogućnosti, osim što imamo Migrantski centar kapaciteta 100 mjesta i koji je stalno na gornjoj granici. Dužni smo s državama iz okruženja raditi readmisiju, odnosno primiti strance koji su s naše teritorije ilegalno ušli u npr. Hrvatsku", pojašnjava direktor Službe za poslove sa strancima.

 

Priznao je i da ima niz krimogenih lica u Unsko-sanskoj županiji bilo u Migrantskom centru. Kaže i kako je najvažnije da državna vlast da što je moguće veću podršku Graničnoj policiji koja je napravila operativni plan za kontrolu svih pozicija preko kojih ilegalni migranti ulaze u našu zemlju. - Sad nam je potrebno najmanje još 50 inspektora za strance, a u ove četiri godine smo dobili odobrenje za prijem novih samo 14 ljudi", kaže Ujić naglašavajući kako je danas priljev migranata u dva dana kao prije migrantske krize u godini dana.

 

Istaknuo je da tzv. južna migrantska ruta koji se često spominje u javnosti ne postoji. - Naš terenski centar u Mostaru to prati, imali smo inspektore koji su bili u Neumu, mi apsolutno nemamo tih podataka. Pojedinačni slučajevi postoje na svim teritorijama Bosne i Hercegovine, odnosno njenom graničnom pojasu", izjavio je.

 

Posebno zabrinjava sve veća agresivnost ilegalnih migranata koji se ponašaju nasilnički i prema ovlaštenim službenim osobama.

 

"Dosta ih koristi droge i alkohol, a u prošloj godini smo imali štete više od 250 tisuća KM u našem Migracijskom centru. Bilo je tu osoba koje su uništavale cjelokupni inventar. Ne slažem se s pričom da se migrante ne može procesuirati tužiteljstvo to mora raditi", kazao je.

 

U očekivanju ljetne sezone Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija su na osnovu operativnog plana tražili dodatne snage na osiguranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom, za mjesta kuda najviše prolaze ilegalni migranti.

"Ako uspiju nadležne institucije taj dio posla uraditi, prvo osigurati sredstva, mislim da se možemo zaštiti. Jer podaci iz prva četiri mjeseca govore da u odnosu na isto razdoblje prošle godine imamo dvostruko veći broj ilegalnih migranata", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Slobodan Ujić direktor Službe za poslove sa strancima.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio