Iza Hercegovine najhladniji i najkišovitiji svibanj u povijesti

Datum objave: 28.05.2019   Broj čitanja: 417
Hercegovina bilježi najhladniji i najkišovitiji svibanja u novijoj povijesti, a s obzirom da Federalni hidrometeorološki zavod dosad nije bio stručan za ovakve analize, njih donose hrvatski meteorolozi.
Iza Hercegovine najhladniji i najkišovitiji svibanj u povijesti

 

Ovaj je svibanj najhladniji u posljednjih tridesetak godina i treći najhladniji u posljednjih 70 godina, piše meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar koja najavljuje vrhunac pogoršanja.

 

Vrijeme bi se  trebalo početi smirivati potkraj četvrtka i u petak.

 

Dodaje i kako postoji mogućnost da ovogodišnji svibanj nadmaši čak i dosad najkišovitiji svibanj 1954. i postane i najkišovitiji mjesec u godini. Za to bi do petka trebalo pasti još četrdesetak litara što nije nemoguće.

 

"Sutra ćemo najvjerojatnije dobiti 20 do 30 mm, prekosutra još 10 do 20, a poneki pljusak mogao bi se zalomiti i u petak. Taman! I u Splitu će srednja maksimalna temperatura najvjerojatnije ostati ispod 20°C što je također usporedivo s istom 1991. godinom. Slabi smo i sa suncem, imali smo u ovom divnom proljetnom mjesecu jedva šezdesetak posto prosječnog osunčavanja, pa ne čudi činjenica da nam se koža još nije uspjela naviknuti na ovogodišnje sunce", piše meteorologinja u svojoj prognozi te najavljuje da će velike količine kiše i osjetno niže temperature i zemlje i mora imati utjecaja i na ljetno vrijeme.

 

Izdan niz upozorenja

 

Inače, Meteoalarm je za sutra izdao upozorenja za cijelu državu. Na području Istre, Gorskog kotara, Like, sjevernog primorja, Banovine i Dalmatinskog zaleđa vrijede narančasta upozorenja zbog kiše i mogućih bujičnih poplava. Alarm narančaste boje izdaje se kada su vremenski uvjeti opasni. Za ostatak države na snazi je žuto upozorenje, odnosno upozorenje za potencijalno opasne vremenske uvjete.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio