ZADAR: Vandal uništavao Pozdrav Suncu

Datum objave: 30.05.2019   Broj čitanja: 453
Građani su u četvrtak oko 13 sati javili zadarskoj policiji da mlađi muškarac uništava staklene stijenke turističke atrakcije 'Pozdrav suncu'.
ZADAR: Vandal uništavao Pozdrav Suncu

 

Ispred šokiranih prolaznika muškarac je u četvrtak demolirao 'Pozdrav Suncu' u Zadru.

 

- Zadarska policija u 13:10 zaprimila je više dojava građana kako nepoznati mlađi muškarac uništava staklene stijenke na 'Pozdravu suncu', koji se potom udaljava na biciklu. Trenutno se u službenim prostorijama policije nalazi jedna osoba koja se dovodi u svezu s ovim događajem - rekla nam je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije i dodala da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

 

'Pozdrav suncu' je instalacija arhitekta Nikole Bašića, nalazi se u zadarskoj luci, odmah uz Morske orgulje.


 

S tog se mjesta pruža pogleda na zadarski kanal, otoke i zalazak sunca. 'Pozdrav suncu' jedno je od omiljenih mjesta turistima, a sastoji se od tristo višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Istovremeno sa zalaskom Sunca uključuje se posebna rasvjeta ugrađena u krug.

 

Mnogi ne znaju da je, osim što je turistička atrakcija, instalacija 'Pozdrav suncu' zapravo mala elektrana. Fotonaponski solarni moduli danju apsorbiraju Sunčevu svjetlost i pretvaraju je u električnu. Cijeli sustav godišnje proizvodi oko 46.500 kWh.

 

Prva procjena štete je preko 660.000 kuna

 

- Potresen sam ovim barbarskim, vandalskim činom. Uložili smo veliki novac za ovaj projekt. Ovo što se dogodilo me potreslo i kao zaposlenika gradske uprave, i kao građanina Zadra. Cijela instalacije je bila preko 4 milijuna kuna. Trošak će biti znatno veći od ovog pretpostavljanog. Navodno je učinio to s dijelom ograde, ničim izazvan - rekao je pročelnik odjela za gospodarenje gradskom imovinom Tomislav Korona.

 

Neslužbeno doznajemo da su muškarca zbrinuli u psihijatrijskoj ustanovi, piše 24sata.hr.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio