USŽ: Mektić odobrio formiranje novih centara za migrante gdje su Hrvati većina

Datum objave: 30.05.2019   Broj čitanja: 547
Operativni štožer za pitanje migracija u BiH je na sastanku u Sarajevu, kojem su nazočili i predstavnici Unsko-sanske županije, razmatrao mogućnost izmještanja dva privremena prihvatna centra iz naseljenog dijela u Bihaću i Velikoj Kladuši.
USŽ: Mektić odobrio formiranje novih centara za migrante gdje su Hrvati većina

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je nakon sastanka izjavio novinarima kako je razgovarano o postojanju opradvane nužnosti da se dva prihvatna centra – „Bira“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši izmjeste iz urbanih sredina, iz grada, na neko drugo pogodno mjesto koje bi se uredilo kao poseban prihvatni centar.

 

-Prema ranijem dogovoru, Gradsko vijeće Grada Bihaća je donijelo odluku o novoj lokaciji, to je mjesto Vučijak, na kome ima dovoljno prostora, ali koje treba pripremiti i urediti za taj novi prihvatni centar. Mi smo donijeli zaključak, privatili taj prijedlog Gradskog vijeća Bihaća, s tim da će još Gradska uprava Bihaća u kratkom roku dostaviti par odgovora na dodatna pitanja o tome šta još Gradska uprava može tu da osigura u smislu infrastrukuture – kazao je Mektić.

 

To znači kako SDA zajedno sa Mektićem nastavlja provedbu plana po kojem se novi prihvatni centri prave u selima gdje su većina stanovnika Hrvati. Sigurno je kako će i ono malo Hrvata iseliti sa ovoga područja ako se ovaj plan ostvari, što će ujedno biti zadnja faza etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva sa područja Unsko – sanske županije.

 

Stoga ponavljamo pismo Hrvata s ovoga područja koje je upućeno javnosti prije mjesec dana:

 

Pišem Vam iz Bihaća povodom odluke Gradskog vijeća da se lokacija novog imigracijskog centra smjesti u selo Vučijak. Selo se nalazi ispod planine Plješavica, okruženo sa selima Zavalje, Zegar i Vedro Polje u kojemu živi pretežno katolici Hrvati. Sam put do mjesta Vučijak je kroz spomenuta sela kao i druga naselja sa katoličkim stanovništvom. Zašto baš od svih mjesta na USŽ-u da se nekoliko tisuća imigranata koje se sad nalaze u Bihaću( pretpostavlja se do 5000 tisuća), te jos 70000 koji dolaze u ovoj godini da se smjeste u naša sela??

 

Od početka rata pa do danas broj Hrvata je desetorostruko smanjen, a ovo sad je zadnji čin da se iseljavanje završi. Naime, ako uspiju u nakani kroz nekoliko godina mislim da ćemo svi biti dio povjesti.. O boravku Hrvata-katolika na području grada Bihaća će se pisati i pričati u prošlom vremenu.

 

Svi zajedno osjećamo veliki strah i nelagodu te se bojim da je sve dio igre vladajućih u gradu Bihaću, potpomognutih sa viših instanci, jer kako drugačije tumačiti jednoglasnu odluku da se imigracijski centar od toliko prostora smjesti u srce katoličkih- hrvatskih sela??

 

U Gradskom vijeću nemamo predstavnike, nitko za nas ne mari, Hrvati su prepušteni sami sebi. Pretežno starija populacija nema dovoljno hrabrosti a mlađe populacije je sve manje i manje da bi bila kritična masa koje se moze oduprijeti ovoj odluci, zato Vam pišem ovim putem u nadi da ćete pročitati mail te nam pomoći.

 

Lokacija imigracijskog centra ne smije biti u našim selima! – zaključuje se u pismu Hrvata upućenom hrvatskim dužnosnicima i medijima.

 

Unatoč ovome apelu, Mektić i SDA nastavljaju sa provedbom zacrtanih planova.

 
Grude.com/Ero.tel

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio