Potresi u Njemačkoj: Vlada Angele Merkel pred padom!

Datum objave: 02.06.2019   Broj čitanja: 467
Potupno neočekivano, Andrea Nahles je izvijestila javnost da odstupa s mjesta predsjednice SPD-a i čelnice zastupničkog kluba u njemačkom parlamentu, Bundestagu.
Potresi u Njemačkoj: Vlada Angele Merkel pred padom!

 

Nakon još jednog teškog poraza na izborima za Europski parlament, na kojima je potvrđeno da je SPD sada tek treća stranka po snazi iza demokršćana (CDU) i Zelenih, bilo je najavljeno da će stranačka čelnica Andrea Nahles tražiti da zastupnici u Bundestagu glasaju žele li je i dalje na čelu stranačkog kluba. No, u nedjelju ujutro ona je objavila kako napušta i tu poziciju i čelno mjesto u stranci.

 

Ova situacija dovodi njemačku političku scenu u potpuno novi položaj. Naime, prema koalicijskom dogovoru iz prošle godine, SPD je rekao da će nakon dvije godine napraviti analizu djelovanja velike koalicije s CDU-om i odlučiti jesu li ostvareni njihovi zahtjevi.

 

Sada su definirana potpuno nova pravila igre: SPD će krenuti u izbor novog čelnika-čelnice, a vrlo je vjerojatno da će doći iz frakcije koja se i prije godinu dana protivila novoj velikoj koaliciji. Što znači da postoji velika mogućnost da dolazi do pada sadašnje vlade.

 

To je utoliko vjerojatnije ako se zna da Olaf Scholz, vicekancelar i ministar financija iz redova SPD-a smatra da ne treba nastaviti s velikom koalicijom. A on je jedan od mogućih novih predsjednika stranke.

 

Raspad velike koalicije ne znači nužno i nove izbore. Naime, na čelu CDU-a više nije Angela Merkel, koja je bila neprihvatljiva liberalima (FDP) tijekom pregovora o formiranju vlade tijekom 2017. godine - u vladi su trebali biti još i Zeleni, a ta je koalicija neformalno poznata kao "Jamajka" (zbog boja zastave te karipske otočne drržave: zeleno, crno, žuto) propala upravo zbog Merkel.

 

Sada CDU vodi Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) koja je prihvatljiva vodstvu liberala što znači da bi se mogla vratiti ta koalicija. Posebno u situaciji u kojoj su Zeleni postali druga snaga u zemlji. No, pitanje je u kojoj će mjeri Zeleni sada biti spremni na ulazak u tu vladu u kojoj bi bili mlađi partner ili bi bili skloniji novim izborima u kojima bi kao druga stranka po snazi mogli voditi pregovore o formiranju koalicije sa SPD-om i Die Linke (ljevica).

 

Najizvjesnije od svega je da Angela Merkel vrlo vjerojatno neće više dugo biti njemačka kancelarka, a da će Berin ubrzo dobiti novog lidera nakon 14 godina koliko je "Mutti" vodila zemlju.

 

Euractiv

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio