Kakav je tvoj šef?

Datum objave: 06.06.2019   Broj čitanja: 1049
Šef koji koristi titulu kao bi nametnuo svoja pravila i natjerao zaposlenike da ga slušaju zapravo je - slab.
Kakav je tvoj šef?

 

Dobar šef trebao bi biti onaj od kojeg možeš učiti, koji ne nameće svoju volju silom i ne smatra da bi trebao biti apsolutno dominantan. Između njega i zaposlenika trebalo bi vladati povjerenje, a kao čovjek siguran u sebe i svoje sposobnosti zna da ne može uvijek biti u pravu, a da će se pravi odgovor pronaći tijekom razgovora.

 

No loš nadređeni, koji još naginje profilu psihopata... to je suprotna priča. Šef koji koristi titulu kao bi nametnuo svoja pravila i natjerao zaposlenike da ga slušaju zapravo je - slab, piše portal Miss7.

 

On podiže glas, prijeti i neprestano izaziva stres zaposlenicima. Ako u sljedećih pet znakova prepoznaš čovjeka za kojeg radiš, znaj da nije tako jak koliko misliš. Ali niti koliko on sam vjeruje.

 

1. Nikad ne traži za pomoć Kad nije siguran što učiniti, ipak neće tražiti zaposlenike da mu pomognu. Umjesto toga smislit će kakvo-takvo rješenje i samo narediti da to učiniš jer, eto, on je šef. Ako ga pak pokušaš urazumiti i predložiti mu bolje rješenje lako će se naljutiti. Radije će odbaciti tuđi prijedlog, ma kako to nerazumno bilo, nego priznati da njegovo rješenje nije dobro.

 

2. Prebacuje krivicu na druge kad je sam kriv Kad primijeti da je nešto krenulo po zlu, tvoj šef ima samo jedan cilj - pronaći krivca. Krivca koji, naravno, nije on jer pod svaku cijenu izbjegava preuzeti odgovornost. Međutim, dobar će vođa preuzeti odgovornost za sve što ne ispadne po planu i upitati se što iz svega može naučiti. Loš šef to ne može jer svu krivicu automatski prebacuje na druge.

 

3. Ne može priznati da nešto ne zna Jak menadžer ne boji se reći da ne zna odgovor. Međutim, slab šef to sigurno neće izgovoriti. Umjesto toga izvlačit će se ili lagati!

 

4. Prije će umrijeti nego se ispričati Ne dopušta da ga se kritizira i ne prihvaća da mu se odgovara jer to vrijeđa njegov ego. Kad pogriješi, sigurno se neće ispričati jer on baš nikad nije kriv. Pokazao bi slabost, po svom mišljenju, da to učini.

 

5. Sve mjeri (ali samo u svoju korist) Dok je dobar šef usmjeren na velike ciljeve i gleda širi plan, loš se fokusira na nebitne stvari i usputne sitnice.On će znati da si jučer na poslu ostala sat ili dva duže, ali će te ipak prozvati ako sljedeći dan zakasniš deset minuta. Oslanja se na brojke, a ne na procjenu ljudi.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio