U ZHŽ pet osoba oboljelo od ospica

Datum objave: 12.06.2019   Broj čitanja: 410
''Među pet slučajeva oboljelih od ospica jedna osoba je odrasla, 1975. godište, dok su ostalo školska i predškolska djeca.''
U ZHŽ pet osoba oboljelo od ospica

 

Trenutno je na području Županije Zapadnohercegovačke evidentirano pet osoba oboljelih od ospica te, kako su za Bljesak.info potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo, nema razloga za paniku.

 

''Među pet slučajeva oboljelih od ospica jedna osoba je odrasla, 1975. godište, dok su ostalo školska i predškolska djeca. Četvero oboljelih je iz Posušja, dok je jedan slučaj zabilježen u Širokom Brijegu i uglavnom su to necijepljene ili nepotpuno cijepljene osobe'', rekla je to za Bljesak info Katarina Herceg, ispred Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ.

 

Revizija cijepnih statusa
Zavod trenutno radi reviziju cijepnih statusa, u kontaktu je s Domovima zdravlja, Higijenskim - epidemiološkim službama te Ministarstvom obrazovanja ove županije, koji su, kako govore iz Zavoda, upućeni u cijelu situaciju. '

 

'Radi se revizija cijepnih statusa, kroz određene škole dolazimo do broja cijepljenih odnosno necijepljene djece te ih pozivamo u slučaju da su to propustili učiniti, da se cijepe. Također trenutno provodimo mjere dezinfekcije škola, što je ključno, te prevencije u smislu redovitog pranja djece izbjegavanja kontakata s djecom koja su oboljela jer su morbile zarazne do četiri dana prije izbivanja osipa'', objašnjava Herceg.

 

Europski vrh
Na upit o brojkama ističe kako je ZHŽ županija koja ima najmanje slučajeva oboljelih od ospica u Federaciji BiH, te po broju cijepljenih spadaju u europski vrh. ''U našoj županiji podaci su zadovoljavajući, oko 80 posto cijepljenih, s tim da je u Europi trenutni prosjek oko 70 posto, a trebalo bi biti 95 posto kako bi stanovništvo bilo zaštićeno. Znači, mi spadamo u europski vrh i standarde, između 80 do 95 posto, ovisno o kojem cjepivu govorimo'', govori Herceg. Ističe kako Zavod radi i na edukaciji te organizira brojna predavanja na ovu temu, a sve u cilju apeliranja na roditelje da cijepe svoju djecu jer je to ''jedina mjera prevencije''.

 

''Na zalihama imamo dovoljan broj cjepiva, opskrbljujemo se od Federalnog Zavoda za javno zdravstvo te kasnije cjepiva distribuiramo preko Domova zdravlja. Cjepiva su dostupna, no mi ne možemo prisiliti roditelje da dođu cijepiti djecu iako je to zakonski obvezno'', objašnjava Herceg i govori kako je vrijeme da se povuče pitanje činjenice da je cijepljenje zakonska obveza, a još uvijek postoje oni koji je ne poštuju.

 

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio