Mislila je da se udebljala, kirurzi joj uklonili tumor od 50 kilograma

Datum objave: 21.06.2019   Broj čitanja: 478
Kirurški tim Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije napravio je veliki poduhvat – uspjeli su odstraniti tumor koji je zahvatio oba jajnika i maternicu veličine koju u toj ustanovi još nisu vidjeli.
Mislila je da se udebljala, kirurzi joj uklonili tumor od 50 kilograma

 

Pacijentica se oporavlja nakon operacije, ali je očekuje daljnje liječenje jer se rak jajnika proširio i po stomaku. Žena koja ima 45 godina je mislila da se ugojila i da je leđa bole zbog išijasa. Iz Šapca je hitno prebačena u Beograd.

 

U trenutku kada je primljena u tu ustanovu, imala je 150 kilograma. Zbog težine intervencije ali i njezinog općeg stanja, kirurški tim bio je u operacijskoj dvorani duže od tri sata, navodi RTS. - Uspeli smo napraviti, možda za sada najveće vađenje tumora koje je urađeno u Urgentnom centru za cijelo vreme postojanja Centra. Izvađena su dva ogromna ginekološka tumora, jedan slobodan lijevi jajnik s tumorom i drugi, koji je hvatao jajnik, maternicu i tumorsku masu. Oba tumora su težine između 45 i 50 kilograma, tako da pacijentica u biti nije bila gojazna, nego su to bile tumorske mase koje su pravile njoj ogromne bolove, probleme s radom crijeva - rekao je doktor Vladimir Vukojević, kirurg Urgentnog centra.

 

U kirurškom timu bilo je pet liječnika, anesteziolozi i konzultant-ginekolog iz Klinike u Višegradskoj. - Potrebno je voditi računa da se ne ozlijede okolne strukture, jer nikad se ne zna što će čovjek naći, zbog toga što je ekspanzivan rast u pitanju. Ovakav tumor nisam vidio, ne, ali postoji svakako, opisano je u literaturi - kaže dr Dušan B. Jovanović, kururg Urgentnog centra koji ima dugogodišnje iskustvo i u zemlji i u inozemstvu.

 

Pacijentica se oporavlja, ali nije željela govoriti za RTS, tako da nisu uspjeli doznati kad je poslednji put bila kod ginekologa. Zato, liječnici koji su je operirali, imaju važnu poruku.

- Stoji jedna stvar: primarna zdravstvena nekultura našeg naroda, i loše primarno preventivno liječenje i nedolasci na redovite preventivne preglede i redovito praćenje zdravlja. Jer ovo je promjena koja, kada se vidi veličina te promjene, veličine sigurno 30 puta 50 centimentara - jedna i isto toliko i druga, to je promjena koja nije narasla za noć ili nekoliko meseci, to je nešto što je raslo tri do pet godina, ako ne i više - poručio je dr Jovanović za RTS.

 

Nakon oporavka pacijenticu očekuje daljnje liječenje i terapije, jer je rak jajnika metastazirao i po stomaku. Liječnici koji su je operirali, očekuju da će nakon onkološke terapije pobijediti bolest, prenosi Blic.rs.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio