Foto: Gruđanina ugrizla zmija

Datum objave: 22.06.2019   Broj čitanja: 2598
Ljetno razdoblje i naglo zatopljenje koje se dogodilo početkom mjeseca, nakon niza kišovitih i prohladnih dana, izmamilo je u prirodu zmije.
Foto: Gruđanina ugrizla zmija

 

Na području općine Grude, u mjestu Tihaljina, čovjeka je ugrizla zmija. - Prevezen je u Mostar, liječnici su uradili svoje tako da je sve u redu - priopćeno je portalu Grude.com.

 

Kako saznajemo, čovjeka je zmija ugrizla za nogu i nasreću nije bilo ozbiljnijih posljedica.

 

 - Ako se ubrzo nakon ugriza javi nesvjestica, ubrzan rad srca, oticanje usnica, područja oko očiju ili čak gušenje ugriženog treba odmah prebaciti liječniku, po mogućnosti u najbližu bolnicu. Zapravo, mnogi se znanstvenici i liječnici slažu da prava opasnost zmijskog otrova leži u njegovoj alergenosti. Alergijska reakcija može čovjeka usmrtiti brže nego sama toksičnost. Statistički, oko 1/3 ugriza otrovnica su takozvani suhi ugrizi, to jest otrovnice ne ubrizgaju otrov. Znat ćete po oteklini. Ako do nje dođe ranu zamotajte u prvi zavoj i pravac doktoru. Često se može pročitati da ranu treba zarezati i isisati. Potpuno krivo! Zarezivanjem se samo pogoršava stanje. Ranu možete eventualno podvezati kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ali ono mora biti izvedeno tako da ne ometa optok krvi, a sprječava, barem djelomično, kretanje otrova. Što se tiče brzine reakcije na ugriz otrovnice, ključna riječ je "brzo". Čak i ugriz vrlo otrovne zmije, kakvih u Europi nema, može se preživjeti uz adekvatnu liječničku njegu s relativno malo posljedica - savjetuje se.

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio