Otkriven spomenik braniteljima Uzdola i obilježen Dan Udruge 3. bojne brigade Rama FOTO/VIDEO

Datum objave: 24.06.2019   Broj čitanja: 173
Program obilježavanja započeo je svetom misom na Uzdolu koju je predvodio nadbiskup Vinko kardinal Puljić te je otkriven i blagoslovljen spomenik braniteljima Uzdola.
Otkriven spomenik braniteljima Uzdola i obilježen Dan Udruge 3. bojne brigade Rama FOTO/VIDEO


U nedjelju je na Uzdolu u Rami obilježen Dan Udruge 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola te drugi susret iseljenih župljana župe Uzdol i ''Ivandanski svitnjaci''. Program obilježavanja započeo je svetom misom na Uzdolu koju je predvodio nadbiskup Vinko kardinal Puljić te je otkriven i blagoslovljen spomenik braniteljima Uzdola.


 

Nakon svete mise, održano je opijelo u memorijalnom centru za sve poginule civile i branitelje Uzdola, a potom je održan mimohod ratnih zastava do spomenika, gdje je upriličeno svečano otvaranje.

 

Obraćajući se na svečanosti, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović posebno se obratio predstavnicima 3. bojne ramske brigade.

 

''Hrvataki narod ovdje je kroz kroz stoljeća. Mi ga povezujemo s Domovinskim ratom, ponekad vrlo malo pamtimo, pa se spomenemo Drugog svjetskog rata i poraća, naših križnih puteva i Domovinskog rata, ali kroz stoljeća i stoljeća hrvatski narod je živio na ovim prostorima i ono što jeste naša kultura i baština i materijalna i nematerijalna, sve institucije hrvatskog naroda, naši gospodarstvenici, katolička crkva, politika, svatko ima iza sebe jednu odgovornost da ih uvežemo u jedan pletar zajedništva hrvatskog naroda'', naglasio je Čović.


 

Osim Čovića, prilikom otkrivanja spomenika obratio se i Zvonko Milas, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Kazao je kako se s posebnim sjećanjem moramo sjećati žrtava Uzdola i svih onih koji su položili svoje živote na Uzdolu. Ovaj spomenik nije samo podsjetnik na sve poginule, nego je podsjetnik na vrijeme ponosa i na vijeme obrane ovog kraja.

 
FOTO/VIDEO: Damir Mišura/rama-prozor.info

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio