Široki Brijeg će financirati RTV Herceg-Bosne

Datum objave: 26.06.2019   Broj čitanja: 329
Pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića održana je 26. sjednica Gradskog vijeća.
Široki Brijeg će financirati RTV Herceg-Bosne

 

Na početku sjednice dnevni red je nadopunjen prijedlogom Odluke o davanju suglasnosti za preuzimanje obveze sufinanciranja rada RTV Herceg-Bosne u skladu s vlasničkim djelom Grada Širokog Brijega od 6,45%.

 

Odluka je usvojena jednoglasno. Nakon što je Kristijan Zovko podnio ostavku na mjesto člana Gradskog izbornog povjerenstva, razriješen je te dužnosti i dobio je suglasnost Središnjeg izbornog povjerenstva. Na današnjoj sjednice Gradskog vijeća usvojena je odluka o objavi javnog oglasa za imenovanje članova Gradskog izbornog povjerenstva.

 

Za upražnjeno mjesto, nakon ove Odluke, potrebno je raspisati natječaj, izvršiti izbor i podnijeti prijedlog rješenja Gradskom vijeću za imenovanje novog člana Gradskog izbornog povjerenstva. Jednoglasno je usvojena Odluka o davanju zemljišta na korištenje JP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Široki Brijeg u svrhu izgradnje crpne stanice za vodovod Buhovo. Također, usvojena je Odluka o određivanju građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje crpne stanice za vodovod Buhovo.

 

Odluka o davanju zemljišta i objekta na korištenje Mjesnoj zajednici Buhovo usvojena je jednoglasno. Riječ je o objektu u kojem se nekad nalazila trgovina mješovite robe OTP koja je zatvorena. Inicijativom MZ Buhovo, objekt koji je u zapuštenom stanju, želi se prenamijeniti za potrebe mjesne zajednice i javne sadržaje. Odluka o izmjeni parcele, na osnovu zahtjeva gospodarskog društva Ataco trgovina i zastupanje d.o.o., usvojena je jednoglasno. Razlog ove Odluke je stvaranje jedinstvene parcele u svrhu izgradnje poslovno skladišnog objekta. Usvojeno je Rješenje o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist Vladimira sina Marijana i Mirjane Kovačić kći Marijana iz Širokog Brijega.

 

Ravnatelj Slobodan Karačić podnio je Izvješće o radu i poslovanju Doma za djecu ometenu u tjelesnom ili psihičkom razvoju „Marija naša nada“. Riječ je o izvješću za 2018. godinu. U svom izvješću osvrnuo se i na organizaciju rada u Domu koja se odnosi na ambulantni tretman za djecu s neurorazvojnim poteškoćama, ambulantni tretman za djecu s kombiniranim poteškoćama, dnevni tretman za djecu s poteškoćama u razvoju kroz individualni i grupni pristup, dnevne radionici za radnu terapiju za osobe s poteškoćama u razvoju mlađe odrasle dobi, dnevni tretman djece s autističnim poremećajima i grupe podrške za roditelje djece s poteškoćama u razvoju. Broj korisnika usluga u 2018. godini iznosio je 247, od toga, na dnevnom boravku bilo je 40 korisnika, ambulantni tretman koristilo je 57 i neurorazvojni tretman 150 korisnika.

Ravnatelj Karačić je naglasio kako je potrebno pronaći sustavno i dugoročno financiranje Doma. Zahvalio se gradonačelniku Kraljeviću na podršci u svakome obliku.

 

Informaciju o stanju sigurnosti za 2018. godinu podnijela je Policijska uprava Široki Brijeg i ona je primljena na znanje. U izvještajnom periodu evidentirano je 41 narušavanje javnog reda i mira.

 

U odnosu na 2017. evidentirano je manje prekršaja, ali u njima je sudjelovalo više učesnika. Također, važno je naglasiti kako je PP Široki Brijeg provodila određene mjere radi poboljšanja javnog reda i mira, a od 159 javnih okupljanja, sva okupljanja su protekla bez većih incidenata. Kada je u pitanju stanje sigurnosti prometa na cestama koje pokriva PU u 2018. godini dogodilo se 253 prometnih nezgoda, od čega 144 s materijalnom štetom i 109 s nastradalim osobama.

 

U odnosu na 2017. došlo je do blagog povećanja. Ukupan broj povrijeđenih osoba u 2018. godini je 170, od toga 157 je zadobilo lakše tjelesne povrede, 11 osoba je zadobilo teže tjelesne povrede i dvije osobe su smrtno stradale. Najčešći uzroci nastanka prometnih nezgoda su neprilagođena brzina i alkohol.

 

U izvještajnom periodu PU evidentirala je 90 kaznenih djela, od čega 55 po poznatom počinitelju, a 35 po nepoznatom, od kojih je rasvijetljeno 17 kaznenih dijela. Ukupno su prijavljene 74 osobe, a 17 osoba je lišeno slobode. Većina kaznenih djela odnosi se na kaznena djela protiv imovine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio