OPREZ: Stigle preporuke Zavoda za javno zdravstvo zbog vrućina

Datum objave: 30.06.2019   Broj čitanja: 825
Dok Europom haraju toplinski udari, najjači još od 1947. godine, u BiH je za koji stupanj temperatura niža pa se lakše diše. Primjerice, Francuska, Španjolska, Njemačka, Italija... u nekim dijelovima bilježe temperature od 46 Celzijevih stupnjeva.
OPREZ: Stigle preporuke Zavoda za  javno zdravstvo zbog vrućina

 

Međutim, od početka srpnja novi vrući val doći će i u ovu zemlju. U cilju preventivnog djelovanja i zaštite zdravlja stanovništva,

 

Zavod za javno zdravstvo Sarajevske županije dao je informacije i zdravstvene preporuke građanima zbog aktualnih i nadolazećih vremenskih prilika. Simptomi koji se mogu javiti uslijed jakih klimatskih promjena su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i nesvjestica, poremećaj sna te pogoršanje već postojećih reumatskih, kardiovaskularnih i cerebralnih oboljenja, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije.

 

Njihove osnovne preporuke koje smanjuju tegobe su pravilna hidratacija, odnosno nadoknada tekućine, adekvatna zaštita i prehrana prilagođena vremenskim uvjetima. Tijekom vrućina, pogotovo kod fizički aktivnih osoba, gubitak tekućine daleko je veći nego u razdobljima hladnijeg vremena i stoga ju je potrebno nadoknaditi. Voda, čajevi i izotonični sportski napici najbolje su rješenje. Preporučuje se izbjegavati komercijalne voćne sokove, alkohol i kavu. Tekućinu je potrebno unositi konstantno, ne čekajući osjećaj žeđi. Prisutan osjećaj žeđi znak je da je organizam već blago dehidrirao. Adekvatna zaštita organizma podrazumijeva nošenje prozračnih i laganih materijala svjetlijih boja te ostalih oblika zaštite (šeširi, sunčane naočale, kreme sa zaštitnim faktorima). Prehranu je potrebno prilagoditi vremenskim uvjetima, odnosno izbjegavati masnu, jaku i začinjenu hranu, obilne obroke i prejedanje.

 

Također, preporučuje se da se radnici sklone s otvorenog od 12 do 16 sati, a prijedlog je uputilo Federalno ministarstvo rada.

 

Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio