Veće cijene cigareta i logično, veća ponuda kod švercera

Datum objave: 02.07.2019   Broj čitanja: 378
Iz Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine napominju da distributeri mogu bilo kad povećati cijenu cigareta..
Veće cijene cigareta i logično, veća ponuda kod švercera

 

U Bosni i Hercegovini od ovog mjeseca bit će skuplje cigarate za 10 do 20 feninga. Maloprodajne cijene određenih vrsta cigareta bit će povećane od 6., odnosno 15. srpnja.

 

To je drugo povećanje u ovoj godini, s tim da određeni distributeri nisu, prvi put, na početku godine, podigli cijene za puni planirani iznos poskupljenja, pa to korigiraju tijekom godine.

 

Kako se formiraju cijene?!

Iz Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine napominju da distributeri mogu bilo kad povećati cijenu cigareta u tijeku godine, s tim da moraju biti u skladu s propisanom odlukom.

 

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UNO BiH Ratko Kovačević kazao je Feni da po odluci Upravog odbora UNO o minimalnoj akcizi, na cigarete po paklici plaćaju se dvije akcize: proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna u iznosu od 2,86 KM po kutiji cigareta.

 

U skladu s tom odlukom se, napominje, formiraju cijene. BiH već godinama vrši harmonizaciju akcizne politike s politikom akciza na duhan i cigarete u Europskoj uniji.


FOTO: facebook

 

Nelegalno tržište duhana

Podsjetimo i da upravo zbog čestog povećanja cijene cigareta cvijeta i nelegalno tržište. BiH ima najveće nelegalno tržite duhanom i duhanskim prerađevinama u regiji, tvrde u British American Tobaccco-u na osnovu istraživanja koje je uradila ova tvrtka i koje je proslijeđeno i vlastima BiH. Situacija je više nego alarmantna, tvrde, na crno tržište otpada gotovo 50 posto svih prozvoda.

 

Ovome u prilog svjedoče i podaci Uprave za neizravno oporezivanje BIH. Zanimljivo je da rezani duhan kojim se najviše trgovalo na crnom tržištu 2016.godine, 2018.godine je prepolovljen. No, gotovo duplo je skočila proizvodnja i trgovina ručno punjenih cigareta, a gotovo trostruko kutije duhana i duhanskih prerađevina koje su oduzete 2018. godine.

 

Najviše krijumčarenih cigareta dolazi iz Srbije i Crne Gore, no postoje nelegalne tvornice i unutar BiH. Ako posmatramo politiku prevencije, svakako da pušača u BiH nije manje. No, zato krijumčarenje cvijeta.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio