Znanstvenici otkrili novi način uništavanja stanica raka

Datum objave: 04.07.2019   Broj čitanja: 588
Novi put uključuje protein nazvan ATF4, a blokiranjem ovog proteina da hrani tumor, može dovesti da stanice karcinoma proizvedu previše proteina i budu uništene.
Znanstvenici otkrili novi način uništavanja stanica raka

 

Znanstvenici su otkrili novu slabost karcinoma koja prisiljava stanice tumora na preopterećenje i samodestrukciju. Tumorske stanice su grupa atipičnih stanica koje formiraju kvržice i izrasline. Mogu se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, a njihov opstanak ovisi o rastu i veličini tumora, kao i zahvaćenom području.


Znanstvenici su duži niz godina istraživali gen MYC koji dovodi do rasta tumora u nekoliko vrsta karcinoma. Naime, MYC je gen koji kontrolira normalan rast stanica, ali kada je mutiran ili pojačan u karcinomu, potiče lančanu reakciju koja pomaže tumoru da nekontrolirano raste. Grupa znanstvenika Svečuilišta u Pennsylvaniji ranije je priopćila da su identificirali novi put koji funkcionira kao partner MYC-u i mogao bi biti njegova slabost, a rezultati istraživanja objavljeni su u listu ”Nature Cell Biology“.


Novi put uključuje protein nazvan ATF4, a blokiranjem ovog proteina da hrani tumor, može dovesti da stanica karcinoma proizvedu previše proteina i budu uništene. Istraživači su ustanovili da, kada su proteini ATF4 zaustavljeni u stanicama miševa, tumorske stanice su nastavile stvarati proteine i u konačnici su uništene posljedicom preopterećenja.

,

Ovo je blokiralo rast tumora kod miševa koji su imali limfome i karcinom debelog crijeva, što je dokaz da ova oktrića mogu ukazati na novi pristup koji bi mogao funkcionirati i kod ljudi. Članica tima znanstvenika Feven Tameire dodala je kako će nastaviti istraživati načine na koji ATF4 funkcionira, da li ova metoda ima nuspojave i da li bi bila korisna za ljude.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio