Godine lete predsjedniče! Herceg Bosna mu je bila važnija od vlastitog života

Datum objave: 06.07.2019   Broj čitanja: 1424
Godine su prošle duge, sad su srca pune tuge, za sve one što su pali, svojoj zemlji život dali... bit će zora bit će dana i ljubavi na usnama... sva imena naša slavna, vječno žive u pjesmama...
Godine lete predsjedniče! Herceg Bosna mu je bila važnija od vlastitog života

 

Ovog 7. srpnja obilježiti ćemo pune 22 godine od smrti jedinog predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne i prvog predsjednika Hrvatske republike Herceg Bosne magistra Mate Bobana.

 

Mate Boban hrabro je stao na čelo kolone hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i okupio sve Hrvate pod isti stijeg tog davnog 18. studenog 1991. godine kad je u hotelu Grude utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna. Koliko je hrabrosti bilo u tom činu najbolje svjedoči činjenica da je tog dana padao Grad heroj Vukovar i da su Hrvati bili na prijelomnoj točki rata, ili krenuti u totalnu ofanzivu ili izgubiti sve. Uzimaju se stvari u svoje ruke i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a Mate Boban postaje jedan od najvećih sinova hrvatskog naroda u BiH, čiji herojski branitelji HVO-a iako najmalobrojniji ostvaruju herojske pobjede i protiv Jugoslavenske narodne armije i protiv Armije RBiH potpomognute stranim borcima, tzv. džihadistima u čijim je običajima ratovanja sve bilo dopušteno.

 

Danas, kad se uloga Hrvata u Bosni i Hercegovini ponovno marginalizira i od strane velikobošnjačke politike predvođene Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, riječi Mate Bobana odzvanjaju jače nego ikad ranije. “Projekt Europske zajednice o Bosni i Hercegovini mi ćemo potpuno poštivati. Mi prihvaćamo Bosnu i Hercegovinu ustavno ustrojenu kao što predlaže Europska zajednica. Dakle, sa tri nacionalne jedinice, a u toj nacionalnoj jedinici mi ćemo opsluživati svoju vlast. Problem Bosne i Hercegovine sada je u tome što i Muslimani i Srbi vide Bosnu i Hercegovinu od jučer i danas, a mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kakva ona treba biti i sutra. A to je Bosna i Hercegovina u kojoj će hrvatski narod imati potpuno jednaku vlast kao i ostala dva naroda. Bosna i Hercegovina kao država jednaka drugim državama jest jedina opcija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini", kazivao je Boban.

 

I kad ga je vlast iz Hrvatske čak i preko crkve i kardinala Franje Kuharića pa i političara koji ga i danas mrtvog prozivaju kao što je Mate Granić, tjerala da ustukne, Mate Boban ostao je nepokolebljiv je svojim stavovima. “Mi nismo željeli rat ni sa četnicima, s Muslimanima pogotovu i nikada. Imamo napretek dokumenata za svoje tvrdnje. Ali smo željeli svoju slobodu, svoji na svome biti. Pričati o suživotu u vremenu rata u najmanju je ruku neukusno. Kad se cijeli svijet digao da izrastavlja i spasi što se da spasiti, nisu na mjestu riječi mlakosti. Treba pomoći i na drugi način, a ne svoj narod stavljati u istu vreću s onim koji ga kolje. Pa dokle smo onda došli?! Pitajte svećenike i fratre u Bosni ‘Ima li Bosne?’ Ima je, ima, ondje gdje je Hrvat za nju prolio krv, posijao svoje kosti. Pa jednom bi Vam svima trebalo biti jasno ono što i slijepac vidi: Bosne ima ondje gdje je HVO obranio, jer je to zemlja i Hrvata. Možete svim novinarima kazati da Hrvatska nema ništa s tim. To je u Bosni ostao jedan dio nje, koji nju ne briga. No jedno Vam obećajemo, kušat ćemo ostati živi na ovim prostorima”, stoji između ostalog u predsjednikovom pismu Kuhariću.

 

Za kraj, završiti ćemo in memoriam riječima udovice predsjednika Bobana, Ljube Boban. - Moj Mate je "izgorio" za Herceg Bosnu. Bila mu je važnija i od obitelji i vlastitog života. Branitelji su mu bili ko' zjenica oka. Vrlo teško su mu pale nepravde prema njima, nakon sve žrtve koju su dali. Njihova žrtva je za njega bila neprocjenjiva - kazala je Ljuba svojevremeno.

 

I 22 godine poslije sjećanje na predsjednika još je živo!

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • ja sam ja08.07.2019 00:03 sati
    Kad ćete vi udbaši prestat se skrivat u hrvatskim redovima? Komentirate, lažete i mislite da ste frajeri!
  • ja sam ja07.07.2019 14:04 sati
    Vidite da nešto nije u redu,nema komentara.Zašto nema komentara e zato što se ljudi plaše ovih "naših"hrvatina. A zašto se plaše,jer to nisu istinski Hrvati kao ni ovaj drug što ga gore veličate. Daj molim vas prestanite se rugati s narodom,počnite s njime živjeti i ako ste ga potjerali u Njemačku. Što se tiče pisma kardinalu Kuhariću,to je napisao naš vrli fra Ante Marić. ZDS.....
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio