10 obljetnica smrti glumca Tonija Pehara

Datum objave: 08.07.2019   Broj čitanja: 226
Danas se s tugom prisjećamo 10 obljetnice smrti glumca Tonija Pehara, prvaka drame HNK Mostar, koji nas je prerano napustio.
10 obljetnica smrti glumca Tonija Pehara

 

Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru i u bogatoj glumačkoj karijeri ostvario nastup u 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga.

 

Prva predstava u kojoj nastupa na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru bila je Fassbinderova "Pred rajem na žalost sada" u sezoni 1971/72 a sve do premijere Derviša i smrti Meše Selimovića u veljači 1992. gotovo i da nije bilo predstave u kojoj nije nastupio s manjim ili većim ulogama. Svoj glumački put nastavlja kao jedan od osnivača Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i dramski prvak.

 

Poslijeratni glumačku karijeru obilježile su predstave "Cinco i Marinko" Mate Matišića koja je odigrana 37 puta te "Rodijaci" Petra Miloša za koje Toni Pehar potpisuje režiju i u kojima nastupa zajedno s kolegom Velimirom Pšeničnikom Njirićem. Predstava je odigrana 124 puta u kratkom razdoblju, dovoljno je reći da nije bilo mjesta u Bosni i Hercegovini gdje nisu nastupili a vrlo česta su gostovanja bila i u inozemstvu pred našim iseljenicima. Od ostalih uloga ne smijemo zaboraviti predstave Tena, Urotnici, U godinama gladi i Druga savjest.


 

U povodu 10 obljetnice smrti Tonija Pehara, Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u čast kazalištu i glumcu koji je obilježio cijelu jednu generaciju svojim sjajnim ulogama i koji će zauvijek ostati u srcima svoje obitelji, prijatelja i radnih kolega kao velika ljudska i glumačka veličina.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio