Mladi prosvjednci okupirali zračnu luku u Stuttgartu

Datum objave: 27.07.2019   Broj čitanja: 382
Jedan dugi let zrakoplovom stvara veću emisiju ugljičnog dioksida nego što ga u godinu dana proizvode prosječan stanovnik neke od nerazvijenih zemalja.
Mladi prosvjednci okupirali zračnu luku u Stuttgartu

 

Pokret "Petkom za budućnost" pokrenula je 16-godišnja aktivistica Šveđanka Greta Thunberg i potaknula milijune mladih diljem svijeta da prosvjedima od svojih vlada traže hitnu akciju u zaštiti klime. Kraj školske godine u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wirtemberg stotine mladih obilježile su prosvjedom, prenosi HRT.

 

Jedan dugi let zrakoplovom stvara veću emisiju ugljičnog dioksida nego što ga u godinu dana proizvode prosječan stanovnik neke od nerazvijenih zemalja. Zato je i Francuska, nakon Velike Britanije, Njemačke, Italije, Švedske i Norveške - uvela ekološki porez na zrakoplovne karte. Za letove unutar EU-a u ekonomskoj klasi porez je 1,5 eura, a za poslovnu klasu izvan EU-a 18 eura.

 

Uz to, Francuska i Nizozemska od Europske komisije zatražile su prekid izuzeća od plaćanja poreza na kerozin. To bi dodatno poskupilo putovanja zrakoplovom, a manje putnika i letova smanjilo bi i emisiju ugljičnog dioksida.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio