FOTOGALERIJA: 'Tu je meni govorijo ćaća!' Održani sedmi Tolića susreti

Datum objave: 11.08.2019   Broj čitanja: 1064
"Bogu hvala što su se Tolići okupili sedmu godinu zaredom na susretima!" Tim je riječima grudski župnik fra Stanko Pavlović započeo svetu misu na Starom Zorića groblju kojom su otvoreni tradicionalni Tolića susreti iznad Gruda u subotu, 10. kolovoza.
FOTOGALERIJA: 'Tu je meni govorijo ćaća!' Održani sedmi Tolića susreti


Iako su brojni Tolići raseljeni širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Europe i svijeta, i ove se godine njih više od stotinu okupilo u zaseoku iz kojega su ponikli i tako potvrdili da nisu zaboravili korijene.

 


Poslije svete mise i molitve za sve poginule Toliće u ratovima prošlog stoljeća, započela je fešta u središtu sela, popularnoj Jazvinci, gdje su se okupljeni krijepili uz gulaš, roštilj i pokoju gangu, pod geslom "Tu je meni govorijo ćaća!".
Osim molitve, zajedništva, dobra jela i pisme, Tolića susreti tipični su i po nizu modernih i tradicionalnih igara u kojima se prisutni zabavljaju i nadmeću.
Na Rankovoj ledini održala su se tako natjecanja u nogometu za muškarce, graničaru za žene te skoku u dalj i potezanju konopa u obje konkurencije, a u Jazvinki je noć pala uz bacanje kamena s ramena, nakon čega su pobjednici primili zaslužene medalje.

 


Večernje druženje uveličali su načelnik općine Grude Ljubo Grizelj i predsjednik općinskog vijeća Dražen Vranješ. Pod šatorom su okupljeni uživali u izvedbama diplara Mate Grubišića Tičarevića i guslara Jure Miloša.

 


Prekrasnu večer u Tolićima dodatno je uzveličao tamburaški sastav Stari fenjer iz Gruda, a posebnu draž dao je tradicionalni ponoćni vatromet, dar Zdenka Tolića - Jurkića, te svitnjak uz kojega se zapivalo ispred Rankove kuće.
Uz pjesmu, dobro vino i zajedništvo feštalo se do ranih jutarnjih sati, a članovi Organizacijskog odbora zakazali su osme susrete za subotu uoči Velike Gospe i sljedeće godine, 8. kolovoza 2020.

 


POBJEDNICI SPORTSKIH NATJECANJA


- skok u dalj (ž): Ljubica Crnogorac
- skok u dalj (m): Ante Tolić - Gagić
- potezanje konopa (ž): Tolićke-centar (Lucija Tolić - Jurkića, Ivanka Tolić - Jurkića, Marija Tolić - Jurkića, Josipa Tolić - Pivulića, Ankica Babić, Dragica Tolić - Gaga, Tina Kamenčić)
- potezanje konopa (m): Tolići-centar (Zdenko Tolić - Jurkić, Ivica Tolić - Jurkić, Josip Tolić - Jurkić, Željko Zovak, Ivan Iće Spajić, Ivica Babić - Zejo, Dario Tolić - Anturinović, Bernard Crnogorac)
- graničar: Tolićke-Jazvinka (Vesna Tolić - Bebanovića, Mirjana Tolić - Bebanovića, Marina Tolić - Bebanovića, Iva Crnogorac, Neda Kolobarić - Bošnjakušina)
- nogomet: Točena (Petar Tolić - Šulić, Ivan Tolić - Šulić, Mario Tolić - Gagić, Ante Tolić - Gagić, Josip Tolić, Bebanović)
- bacanje kamena s ramena (ž): Dragica Tolić - Gaga
- bacanje kamena s ramena (m): Rajko Tolić - Škadić

 

 

Josip Tolić - Jurkić/Grude.com
FOTO: Josip Tolić - Jurkić, Tina Kamenčić

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • josip13.08.2019 12:00 sati
  ja sam propustio igre po danu, ali je na vecer festa bila na vrhunskom nivou! Posebice naši grudski tamburaši
 • 12.08.2019 21:24 sati
  Vrhunska fešta bez obzira na vrlo skromne uvjete. Čestitam svima koji su doprinijeli da ova manifestacija u potpunosti uspije.
 • M.m.12.08.2019 12:24 sati
  Svaka cast i bas je dobro i organizirano bilo
 • Ja11.08.2019 19:55 sati
  Nešto prelijepo gledajući fotografije svaka čast napisanom testu sve pohvale organizatorima, dao bog da vas dogodine bude još i više
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio