Došlo je vrijeme da se vrati Herceg Bosna

Datum objave: 16.08.2019   Broj čitanja: 2460
U nedjelju HTV prenosi misu iz Kijeva, naselja koja je (jedna od) paradigma hrvatskih stradanja: razorili ga partizani, a što je ostalo opljačkali četnici, devedesetih ga opet razorili srpski četnici i crkvu sravnili sa zemljom, do temelja, a temelji bijahu ostatci starokršćanske crkve. Kijevo je dvadesetak kilometara udaljeno od Knina, gdje su u ponedjeljak održani elitni rituali u čast Dana pobjede, a nakon sinjske Alke i Thompsona u Splitu.
Došlo je vrijeme da se vrati Herceg Bosna

 

Slavila se Oluja u izvedbi snaga Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, sažeto rečeno hrvatskih snaga, premda smo u zadnji čas saznali da su Hrvatsku u stvari oslobodili muslimani, te smo malo zatečeni. Da se krivotvori starija povijest, već smo navikli, ali da se bezočno falsificira novija, uz žive sudionike, još nismo (posve) naučeni pa se srdimo. Nismo, znači, mi triput spašavali muslimane Bošnjake, nego oni nas jedanput, ali slavno. I zaboravno. Bez hrvatskoga otpora cijela bi BiH pala u srpske ruke već 1992. , Bihać smo spašavali 1994. i opet 1995. kada je bio pred padom, opkoljen združenim snagama žalosne krajine i RS-a (tvorevina koje su se upravo tih dana namjeravale potpuno sjediniti, teritorijalni i politički). Odvukli smo (ne prvi put) akcijama uoči i u vrijeme Oluje srpske postrojbe prema jugoistoku, Dinari i Livanjskom polju, prema Glamoču i Grahovu, što je muslimanima 5. korpusa Armije BiH omogućilo da ne samo probiju obruč nego i nastave napad, pa su se toliko zaigrali da su prešli sve granice, to jest prešli hrvatsku granicu i s boka ponešto pripomogli da se kordunski srpski korpus u rasulu usmjeri prema Banovini. No, brzo su napustili Hrvatsku. I to je bilo sve.

 

A da Hrvati nisu na opisani već način spasili Bihać, i da koji mjesec poslije nisu iz dva smjera napredovali prema sjeveru kroz Bosnu te zauvijek (?) zaustavili rat u BiH, onda ne bi ostala zatvorena ona boca šampanjca koju su pripremili Carl Bildt i Milošević u Beogradu, sigurni da su već pobjednici i da je velika Srbija realnost. No dobro, ne da mi se ponavljati poznato, ali je doista bijedno kada muslimani sada pokušavaju izvrnuti istinu. Postali su histerični, premda im zapravo dobro ide, ne narodu nego vlastima. Postali su alergični na Hrvatsku u tolikoj mjeri da im nikakve besmislice nisu strane, a svako makar i slabašno “uplitanje” Hrvatske (a u svezi s Hrvatima u BiH), proglašavaju paternalizmom.

 

Ima u toj histeriji svašta, pa i svjesnosti da je Bosna hrvatska baština te rade sve da bi se to zaboravilo, ima tu težnja da se prikrije islamistički fundamentalizam dinastije Izetbegović, ali i krajnji cilj – nestanak Hrvata. S tim da u budućnost ostanu na sceni samo muslimani i Srbi, te možda neki ostatci ostataka koji će biti u vazalnom odnosu, a ne će se više zvati Hrvati nego komšići. A komšića će se uvijek naći, bilo ih je, ima ih i bit će ih, kao što je u “samoj Hrvatskoj” u svim vremenima bilo izdajnika, ima ih i bit će ih. Doista je došlo vrijeme da se vrati Herceg-Bosna, koja je pod tim imenom ušla u Federaciju, te bi sada svojom voljom trebala iz nje izaći, kao što je Hrvatska izašla iz “federativne” Jugoslavije nakon svih zala što i ih je doživjela.

 

Velike sile su protiv? Jesu. Bile su i protiv raspada Jugoslavije, pa su na kraju prihvatile realnost.

 

Hrvoje Hitrec

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • HRHB02.09.2019 19:43 sati
  Jedino HRHB i vraćanje na Vence Ovenov ili Oven Stoltembergov plan osiguravaju opstojnost Hrvata u BIH Bez jasnog komada zemlje teritorija nema opstanka Hrvata u BIH
 • mijo6818.08.2019 18:03 sati
  Ma nije Tuđman izdo već evropa nije dala balijsku republiku. Jeli vidite da oni nijedan zakon donit nemogu bez nas. A na državnom su još i Srbi tako da marva ne može disat.
 • Xy18.08.2019 16:55 sati
  Jedini spas je vracanje Herceg Bosne ili selidba.
 • Jfhcdd18.08.2019 15:49 sati
  Odakle njemu pravo da to potpise on je bio predjsednik HR ne HZHB
 • Bosna18.08.2019 13:27 sati
  Nezna
 • Kokolo16.08.2019 22:40 sati
  Hr HB jedina zaštita Hrvatskom narodu i triba biti vraćena jer je ovo sve mutna igra Izetbegovića a po savjetu erdogana
 • Ja16.08.2019 17:49 sati
  Je izdajnika je vazda bilo,a najveće izdaja hrvata u bih se desila 1995 u dejtonu kad je F.Tuđman potpisao ukidanje herceg bosne i ulazak u federaciju s muslimanima.To je bila najveća izdaja hrvata s ovih prostora u povjesti
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio