Služena sveta misa na Ometaljci podno Čabulje FOTO

Datum objave: 19.08.2019   Broj čitanja: 1724
Mjesta koja se nalaze pod planinskim masivima su uvijek nekako posebnija od drugih.
Služena sveta misa na Ometaljci podno Čabulje FOTO


Među takva mjesta spada i Ometaljka, sastavno mjesto Vilinskog polja koje se nalazi ispod planine Čabulje. Naime, tu se već preko 15 godina svake prve nedjelje iza Velike Gospe održava sveta misa ispred zavjetne Gospine kapelice koju je podigao Stojan Golemac - Krivi iz Vrda.

 

Svetu misu pred više od tri stotine ljudi je održao don Marko Šutalo, a iza mise je nastavljeno druženje pod šatorima i hladovinom, a poneki su se okušali i u bacanju kamena s ramena.

 

Misa na Ometaljci već ima svoju malu tradiciju i naravno druženje nakon nje. Pored šatora i njihove ugostiteljske ponude, pod hladovinom šume mnogi spremaju piknik i ugodno se druže, što se nekako već i izgubilo kroz mnoge ovakve događaje, a to je Ometaljka zadržala u svojoj maloj tradiciji.

 

Pok. Žarko Marić, profesor i publicist iz Vrda je u nekoliko navrata opisivao običaj "Puštanja polja", kada bi se čobani na Vilinom polju koji su preko ljetnog perioda čuvali svoja stada da ne pobjegnu na tuđu zemlju ili tuđu ogradu, u vremenu iza Velike Gospe, puštali svoja stada da se izmješaju na tuđu zemlju, a oni bi se uz tu prigodu družili i veselili.

 

Upravo je ova misa i druženje nakon nje na jedan moderniji način zamjenilo nekadašnje "Puštanje polja" gdje je se nastavilo ovakvo slično sakupljanje na Vilinom polju...


Kao i prethodnih godina ovaj događaj su popratili konjanici s Goranaca.

 

Mario Knezović/Grude.com

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio