Za dobre programere u BiH ''nema zime'', zarade i do 4.600 KM mjesečno

Datum objave: 01.09.2019   Broj čitanja: 183
Dobar programer trenutno je najplaćenije zanimanje u BiH, jer ljudi na tim pozicijama u prosjeku mjesečno zarađuju i po 4.600 maraka.
Za dobre programere u BiH ''nema zime'', zarade i do 4.600 KM mjesečno

 

Najlošije su plaćeni poslovi u tekstilnoj industriji, gdje su radnicima prosječne plaće tek 460 maraka.

 

Pokazali su ovo najnoviji podaci portala Posao.ba.

-Prema istraživanju našeg portala, koje je obuhvatilo visine prosječnih plaća s nekoliko stotina radnih mjesta iz cijele BiH, na drugom mjestu po plaćenosti trenutno su direktorske pozicije, i to u oblasti lizinga, dok su na trećem mjestu po visini zarada znanstveno istraživački radnici. Lizing direktoru prosječna plaća u BiH je u prosjeku 4.150 maraka, a znanstveno istraživačkom radniku 4.104 KM – objasnili su za Faktor s najvećeg bh. portala za zapošljavanje.

 

Upitani za najtraženija zanimanja, kažu da su "komercijala-prodaja", "ugostiteljstvo" i "građevinarstvo" kategorije u kojima je oglašeno najviše radnih pozicija. - Najveće zanimanje za rad zabilježeno je u kategorijama “administrativne i slične usluge”, “arhitektonske usluge”, “pravo”, “bankarstvo”, “ekonomija i financije”, a najmanje zanimanje za rad u kategorijama “ugostiteljstvo”, “proizvodnja”, “građevinarstvo”, “zaštitarske usluge”, “ljepota i zdravlje” – kažu s portala Posao.ba.

 

Kako objašnjavaju, primjetno je da se sada manje traže administrativni radnici, koji su potrebni u svakom sektoru, ali za kojima ne postoji rast potražnje. – Potražnja za našim radnicima u inozemstvu je značajno doprinijela spomenutim promjenama na tržištu rada, jer su radnici u proizvodnji i u građevinarstvu među najtraženijima kada je riječ o potražnji iz inozemstva. Također, proizvodnja i građevinarstvo, koji spadaju u sekundarne gospodarske djelatnosti, u posljednjih 10 godina su doživjeli rast, pa se samim tim pojavila i veća potražnja za radnicima, dok su tercijalne djelatnosti kao što su trgovina i ugostiteljstvo i dalje značajno zastupljeni. Trgovina, zapravo, još dominira kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta.

 

Svakako treba spomenuti i neka zanimanja koja su također na popisu najtraženijih u posljednjih deset godina, kao što su zanimanja u IT i sektoru izvozno orjentiranih poslovnih usluga (BPO). Oni također pokazuju rast potražnje za radnicima, ali ipak manji nego u drugim sektorima – objašnjavaju s portala.

 

Kada su u pitanju podaci državnih institucija, Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je pregled ponude i potražnje zanimanja u prošloj godini, zaključno sa stanjem na dan 31. prosinca. Podaci su razvrstani na stanje u entitetima, odnosno županijama.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio