Nakon mrtvačkog sanduka, najveći derbi neretvanske doline isprovocirao Kineze

Datum objave: 03.09.2019   Broj čitanja: 450
Ono što je u Italiji Roma - Lazio, u Njemačkoj Borussia Dortmund - Schalke, a u Argentini River - Boca, u neretvanskoj dolini je Neretvanac - Neretva. Derbi svih derbija, vječno rivalstvo i neretvanski 'el clasico'. Više od nogometa, da skratimo priču.
Nakon mrtvačkog sanduka, najveći derbi neretvanske doline isprovocirao Kineze

 

Na otvaranju 3. HNL Jug u Opuzenu završilo je 1-1, na tribinama je bilo više od tisuću ljudi, domaći kažu da ne pamte takav posjet i atmosferu, a derbi je, piše likemetkovic.hr, imao čak i međunarodno obilježje 'diplomatskog incidenta' u najavi.

 

Na utakmicu su došli i kineski radnici s gradilišta Pelješkog mosta.

 

Došli su podržati opuzenski Neretvanac, a digli su i transparent:

- Mi volimo Hrvatsku... gradimo mostove prijateljstva!

 

Ne baš prijateljski gledali su Kinezi u transparent s druge strane koji su izvijesili navijači Neretve, 'Blue white killersi'.

 

- Hong Kong is not China - pisalo je na krpi.

 

I tako je prvi put u povijesti neretvanski derbi dobio međunarodno obilježje.

 

- Kineza je bilo 50-ak, smjestili su se na tribinu i čekali da počne utakmica. Sve je, od njihova ulaska na stadion i dizanja transparenta, izgledlao disciplinirano, gotovo vojnički. Napisali su i na kineskom jeziku da vole Hrvatsku i da grade mostove prijateljstva. Pisalo je još nešto, ali nisam dobro vidio što. No navijači Neretve iz Metkovića saznali su da će Kinezi doći podržati Neretvenac pa su pripremili svoj transparent. Kad su ga podigli, među kineskim navijačima nastao je žamor. Pričali su jedni s drugima, vadili mobitele i snimali - ispričao nam je čitatelj koji je bio na derbiju.

 

No nije dugo taj transparent bio izviješen. Policajci su ušli na tribinu među gostujuće navijače, zamotali su krpu i spremili je daleko od očiju kineskih navijača pa se poruka do kraja utakmice, koja je na otvaranju sezone završila 1-1, više nije pojavljivala. 

 

- Pitao sam kasnije policajca što se dogodilo. Rekao mi je da su Kinezi ispitivali što točno piše na transparentu, od riječi do riječi. I da su odlučili maknuti transparent da ne bi nastala kakva frka, međunarodni incident, ha, ha, ha - dodao je čitatelj.

 

Nije to ništa, jedne godine na terenu bio i lijes

 

Hong Kong, iako dio Kine, funkcionira kao samostalna država sa svojim zakonima, valutom i sportskim reprezentacijama, drukčijim političkim sistemom od kontinentalne Kine i njegovo neovisno sudstvo djeluje pod sustavom 'običajnog prava'.

 

Posljednjih mjeseci tamo traju masovni prosvjedi protiv kineskih vlasti zbog zakona o izručenju, koji je u međuvremenu povučen, ali prosvjedi i dalje traju.

 

Trajat će i rivalstvo Neretve iz Metkovića i Neretvanca iz Opuzena.

 

Ovo je bio 51. derbi koji u dolini Neretve zovu 'el clasicom'. Godinama traje to rivalstvo, još od 1946. kad su prvi put igrali. Nisu stalno bili u istom rangu pa su navijači znali čekati godinu, dvije, tri, da se opet sretnu s najvećim rivalima.

 

Kako nam priča čitatelj, dobro upućen u neretvanski derbi, ovaj potez navijača Neretve nije ništa prema onome što je znalo biti posljednjih godina.

 

- To sve treba gledati kao navijačko nadmudrivanje. Nije tu bilo mržnje i nereda, to je podbadanje i tko će kome bolje smjestiti. Pa jedne godine su navijači na teren iznijeli lijes! Svake godine bude nešto, ove godine, to već sad možemo reći, poveli su navijači iz Metkovića. Ne znam kako, ali saznali su da će Kinezi podržati Neretvanac. I donijeli su krpu koja je, pa sad možemo se i našaliti, mogla izazvati međunarodni incident - ispričao nam je čitatelj s derbija.

 

24sata.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio