Ferdo Crnogorac - Hrvat koji je vozio vodeni skuter prije Jamesa Bonda

Datum objave: 07.09.2019   Broj čitanja: 291
Ferdo Crnogorac je umirovljenik inovator iz Slavonskog Broda.
Ferdo Crnogorac - Hrvat koji je vozio vodeni skuter prije Jamesa Bonda

 

Bogatog je životnog iskustva koje je stjecao po europskim državama ali i širom svijeta.

 

Samo na području inovacija ima više od 20-ak detaljno razrađenih, većinom i praktično uobličenih u modele i prototipove. Samo je četvrtina prijavljena i zaštićena kao intelektualno vlasništvo. I sve to zbog nedostatka novca i nerazumijevanja moguće praktične primjene i ekonomske isplativosti.

 

Da njegove ideje nisu plod bujne mašte, dokazuju zlatne medalje poput one s najvećeg sajma inovacija u Ženevi, za uređaj koji koristeći snagu morskih valova proizvodi električnu energiju.

 

Taj "Fernando sistem" omogućuje prijenos energije valova ne samo pri dizanju, već i pri spuštanju. Također omogućuje i korištenje energije i u malom - neiskorištena energija, koja se izgubi u teretanama, može se pretvoriti u električnu.

 

Iako je optimističan i radišan, razočaran je jer osim krađa i komercijalizacije nekih njegovih čak patenata ne nailazi na potporu tamo gdje bi ju želio – u domaćoj industriji.

 

Ferdo kaže da je u životu radio mnogo različitih poslova, a iz svakog je ponešto naučio. Nakon što je završio strojobravarski zanat, otišao je u inozemstvo i radio je diljem svijeta. U njegovim putovanjima su i korijeni svih inovacijskih ideja jer je često bio daleko od urbanih sredina, pa se morao snalaziti kako zna.

 

U arhivi HRT-a pronađene su snimke Ferde iz 1978. u kojemu je prikazan vodeni skuter kojeg je osmislio još 1970., a 1972. ga je uspješno vozio na vodi.


 

Taj patent je zaštitio u SAD-u, ali nije u Japanu. Prototip je izložio na nautičkoj izložbi u Düsseldorfu. Kaže da su ga Japanci dva dana proučavali i fotografirali, a iduće proljeće su Suzukijevi skuteri na vodu sa "odrezanim skijama" jurili svjetskim morima. No, Ferdo je ponosan da je prije Jamesa Bonda vozio vodeni skuter.

 

- O, kako je sladak okus kada znaš da je taj Veliki svijet imao što ukrasti od mene maloga, kazao je tada.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio