Kolobariću duhan procijenili na 2556 KM po kilu... dobro ste pročitali

Datum objave: 10.09.2019   Broj čitanja: 4200
Ako Tužiteljstvo BiH zaista podiže optužnice onako kako je opisano u današnjem pripćenju u slučaju Ivana Kolobarića, onda je pravo čudo da je itko u zatvoru u ovoj državi.
Kolobariću duhan procijenili na 2556 KM po kilu... dobro ste pročitali

 

Spomenuti Kolobarić je optužen zbog navodne nelegalne trgovine akciznom robom, točnije duhanom, a ako je optužnica sačinjena kao i priopćenje, onda Kolobarić nema nikakvog razloga za brigu.

 

Naime, u spomenutoj informaciji je navedeno kako je prilikom pretresa pronađen duhan u količini od oko 20 kg, ukupne vrijednosti u iznosu 51 136 maraka. Kada bi 20 kilograma duhana vrijedilo toliko koliko su naveli iz Tužiteljstva, vjerojatno ne bi bilo komadića neobrađene zemlje u Hercegovini, a Elektroprivreda HZ HB ne bi bila najpoželjniji poslodavac. Gdje je greška ne znamo jer na naše pozive iz Tužiteljstva BiH danas nisu odgovarali. Ali nije tu kraj današnjoj komediji.

 

Kod Kolobarića je pronađeno i oružje, a u Tužiteljstvu navode kako se radi o dvije automatske puške marke PAP M-59 i pušku M-48. Tako smo danas saznali da je popularno zvana “papovka” automatsko naoružanje, što je vjerojatno bila novost za većinu onih koji su čitali ovu vijest.

 

I tek onda ide šlagvort. Tužiteljstvo navodi kako nabava spomenutih pušaka uopće nije dozvoljena prema odredbi Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva Hercegovačko-neretvanske županije. Kakve veze Kolobarić iz Širokog Brijeda ima veze sa Zakonom o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva Hercegovačko-neretvanske županije vjerojatno je enigma svakome tko ima dovoljno znanja da zna nabrojati županije u Federaciji BiH.

 

S obzirom da je ostalo još nekoliko radnih sati današnjeg dana, samo možemo pretpostavljati o kakvim nas promjenama mogu još izvijestiti iz Tužiteljstva BiH.

 

Nadamo se samo kako ćemo dobiti odgovore na tri pitanja koja smo prije sat vremena poslali Tužiteljstvu BiH, a ona glase:

 

-Po kojem izračunu 20 kg duhana vrijedi 51 136 KM?

 

-Ako je osoba iz Širokog Brijega, zašto se na istog primjenjuje zakon iz HNŽ-a?

 

-Od kada je PAP M-59 (papovka) automatsko oružje?

 

Radujemo se odgovorima koje trebamo dobiti i svakako ćemo ih podijeliti s vama, piše Ero.tel

 

Inače, priopćenje iz Tužiteljstva glasi:

 

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Kolobarića (1980.) iz Širokog Brijega, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji se tereti da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno skladištenje robe i kazneno djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda te kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

 

Prema navodima optužnice, Kolobarić se radi stjecanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno, nezakonito skladištio duhan u obiteljskoj kući i pomoćnim prostorijama koje je koristio, a koje nisu registrirane za tu namjenu u skladu sa zakonom.

 

Navedeni duhan je, suprotno zakonskim propisima, radi prodaje, pripremao u oblik pogodan za konzumaciju, te prodavao njemu poznatim kupcima, a za koji duhan nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

 

Prilikom izvršenih pretresa pronađen je duhan u količini od oko 20 kg, ukupne vrijednosti u iznosu od 51.136,00 KM.

 

Na navedeni način optuženi je pribavio novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih neizravnih poreza na štetu proračuna BiH.

 

Također, optuženi se tereti da je u obiteljskoj kući neovlašteno držao dvije automatske puške marke PAP M-59 i pušku M-48, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena prema odredbi Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva Hercegovačko-neretvanske županije.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Ero.tel

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio