U Njemačkoj sve više radnih odnosa na određeno vrijeme

Datum objave: 11.09.2019   Broj čitanja: 356
Tvrtke ugovore na određeno vrijeme sklapaju prije svega kod kratkoročne potrebe za radnom snagom.
U Njemačkoj sve više radnih odnosa na određeno vrijeme


Njemačka tvrtke sve češće zapošljavaju na određeno vrijeme, pokazala je objavljena studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, a jedan od razloga mogao biti i strah od recesije koji Njemačkoj prognoziraju već ove godine.

 

"Od deset novih započetih radnih odnosa, četiri su na određeno vrijeme", zaključuje se u studiji Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja koji djeluje pri Saveznoj agenciji za zapošljavanje u Nuernbergu. Prema istim podacima, posebice tvrtke s više od 75 zaposlenih nerado zapošljavaju na neodređeno radno vrijeme.

 

Kod manjih tvrtki je zakonska regulacija zaštite od otkaza povoljnija za poslodavca pa su zato ovdje radni odnosi na određeno vrijeme rjeđi. Tvrtke ugovore na određeno vrijeme sklapaju prije svega kod kratkoročne potrebe za radnom snagom. Za popunjavanje radnih mjesta na određeno vrijeme se mnogo manje ulaže i u oglašavanje i u posrednike pri zapošljavanju, a i postupak odabira podobnih kandidata je mnogo kraći.

 

Institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja je zaključio da unatoč tomu što je u Njemačkoj trenutno oko 1,3 milijuna radnih mjesta nepopunjeno, poslodavci posežu za, po radnika manje atraktivnim, ugovorima na određeno vrijeme, a razlog tomu može biti i strah od recesije koja bi Njemačku mogla pogoditi već ove godine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio