90-ih su klali hrvatske civile u BiH, 11. rujna napali New York!

Datum objave: 11.09.2019   Broj čitanja: 540
Cijeli svijet pamti 2977 žrtava terorističkog napada putničkim avionima na New York od 11. rujna 2001. kao tragediju koja je utjecala na put kojim se nastavila kretati naša civilizacija.
90-ih su klali hrvatske civile u BiH, 11. rujna napali New York!

 

Tog 11. rujna 19 terorista Al-Qaide otelo je četiri američka putnička zrakoplova, usmrtilo tri tisuće ljudi, žrtvovalo vlastite živote, izazvalo nove ratove i nove poginule.

 

Dva oteta aviona zabila su se u samo srce Manhattna, u popularne njujorške Twinse, treći se srušio na zgradu Pentagona, a četvrti na polje u Pennsylvaniji nakon što su dvojica putnika svladali otmičare, ali nisu znali upravljati avionom.

 

Šestorica napadača na New Yorku bili su pripadnici odreda El Mudžahid, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriju BiH, pod kontrolom Armije RBiH. Čovjek koji ih je dočekao u BiH bio je Alija Izetbegović, tadašnji predsjednik Republike BiH. U ratu su mnogi od njih počinili masovne zločine nad Hrvatima.

 

Potvrdu da je SAD prvi put u svojoj povijesti doživio napad neprijatelja na svom teritoriju, dužnosnici Bijele kuće dobili su tri minute po udaru prvog aviona, kada je sljedeći zrakoplov, također Boeing 767 United Airlinesa, uletio u južni toranj WTC-a. Dok su sve oči bile uprte na New York, pola sata nakon početka terorističkog napada Boeing 757 pao je na Pentagon, dok je u 10.03 srušen i četvrti avion, koji teroristi nisu uspjeli dovesti do namjeravane mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika.

 

Zdravstveni program WTC-a, koji se odnosi na osobe koje su preživjele napade 11. rujna, u registru ima 10.000 oboljelih od raka.

 

James Zadroga, njujuorški detektiv bio je među prvima koji je dojurio nakon što se avion zabio u prvu zgradu blizanaca, a umro je od plućne fibroze.

 

Zašto je umro u dobi od 34 godine, naglo oboljevši već samo nekoliko tjedana nakon terorističkog udara, iako je do tada bio zdrav i nepušač, postalo je jasno nakon obdukcije. U plućima su mu pronašli čestice talka, celuloze, kalcijeva fosfata i plastike.

 

David Prezant, glavni liječnik njujorških vatrogasaca, izjavio je za agenciju AFP kako očekuje da će postotak oboljelih rasti u budućnosti s obzirom na to da će ti ljudi stariti i s obzirom na prirodu pojedinih oblika karcinoma kakvi su rak pluća ili mezoteliom koji se razvijaju od 20 do 30 godina.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio