Tisuće župljana i hodočasnika na misi na Križevcu

Datum objave: 15.09.2019   Broj čitanja: 663
Blagdan Uzvišenja svetog Križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje poslije Male Gospe.
Tisuće župljana i hodočasnika na misi na Križevcu

 

 

Tako je danas sveta misa na Križevcu bila u 11 sati, a predslavio ju je pater Ike Mandurić pred tisućama župljana, stranih i domaćih hodočasnika, donosi Radiopostaja MIR Međugorje.

 

Od 1934. svake se godine u prvu nedjelju iza Male Gospe slavi sveta Misa na Križevcu. Te Svete jubilarne godine župljani su podigli križ na brdu Šipovcu iznad Međugorja i nakon blagoslova križa, 16. ožujka 1934. i brdo, odlukom župljana, mijenja ime u Križevac.

 

Premda je među živima danas tek poneki graditelj, u pamćenju župljana ostala je odlučnost, sloga i ljubav naših djedova i pradjedova glede toga velikog pothvata. Naime, trebalo je na leđima ili na magarcu iznijeti vreće cementa i pijeska, burila vode, dasku, željezo i sve ostalo potrebno za gradnju osam i pol metara visokoga betonskog križa.

 

Od odluke o gradnji do blagoslova križa proteklo je svega 55 dana. Križ nije podignut pa zaboravljen: već sljedeće godine sv. Misa na Križevcu slavi se 12. travnja, a prethodila joj je pokornička procesija od crkve do Križa. Te godine mjesni biskup fra Alojzije Mišić odredio je da se na Križevcu svake godine na blagdan Uzvišenja sv. Križa drži pučka Misa.

 

Vjernici na Križevac nisu išli samo tada. U svako doba godine, pogotovo u korizmi, majke i djevojke bosonoge su hodočastile pod Križ, što je posebice izraženo posljednjih desetljeća, piše medjugorje-info.com.

 

Do 1981. na Misu na Križevcu dolazili su uglavnom župljani i njihovi prijatelji i rodbina iz susjednih župa, a od te godine brdo je preplavljeno vjernicima, ne samo za Male Gospe.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio