Amerika spremna na novi rat! Cijene nafte naglo skočile

Datum objave: 16.09.2019   Broj čitanja: 407
Saudijska Arabija u nedjelju je pokušavala pokrenuti svoja naftna postrojenja oštećena dan ranije u napadima bespilotnim letjelicama zbog kojih je prepolovljena proizvodnja nafte strateški važna za svjetsko gospodarstvo.
Amerika spremna na novi rat! Cijene nafte naglo skočile

 

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran i koji se već pet godina bore s vojnom koalicijom koju vodi Rijad, preuzeli su odgovornost za te napade na postrojenja goleme državne kompanije Aramca. No SAD im ne vjeruje.

 

Irak je, pak, zanijekao bilo kakvu povezanost s napadom pošto je Wall Street Journal objavio da američki i saudijski dužnosnici ispituju mogućnost da su rakete na naftna postrojenja ispaljene iz Iraka.

 

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed ben Salmane, čija je zemlja velik regionalni suparnik Irana, upozorio je da je Rijad "spreman i kadar" odgovoriti na taj "teroristički napad".

 

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da SAD "ima razloga vjerovati da zna" tko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se priprema oružana intervencija ovisno o potvrdi.

 

"Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, inače povezani s Iranom, koji su rekli da je napade izvelo deset dronova. 

 

No razmjeri ovog napada i preciznost koja je demonstrirana značili bi nagli i značajni porast sposobnosti Huta pa ni SAD, ni Saudijska Arabija ne vjeruju da su oni uistinu odgovorni za taj napad", piše CNN. 

 

Napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao je proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu. Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte.

 

Kao posljedica napada cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca.

 

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15 posto, na 60,90 dolara.

 

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovina njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

 

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a izvozi oko 7 milijuna barela.

 

''Vijest o napadima dronovima na saudijsko naftno postrojenje odjeknut će na svjetskim tržištima ovoga tjedna'', kaže Ray Atrrill, strateg u Nacionalnoj banci Australije.

 

Grude.com/Hina

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio