Pater Ike: Duboko se nadam da će i iznad Gruda 2033. biti jedan KRIŽEVAC

Datum objave: 17.09.2019   Broj čitanja: 1033
U Međugorju je na blagdan Uzvišenja križa Kristova, koji se u međugorskoj župi tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe, svetu misu predvodio pater Ike Mandurić u suslavlju međugorskog župnika fra Marinka Šakote i još 25 koncelebranata.
Pater Ike: Duboko se nadam da će i iznad Gruda 2033. biti jedan KRIŽEVAC

 

Pater Mandurić na početku mise kazao je kako su mnogi na Križevac donijeli svoje radosti, svoje zahvalnosti, svoja bogatstva, ali i svoje suze, i svoje rane, i svoje vapaje, i svoj plačeve, i svoje molitve...

 

- Otkrivajući identitet križa nađite način da se srodite s tim identitetom, tim znakom, da postane moje geslo, moj amblem i moj način života... I ono što se vidi i što se ne vidi u meni – da ljubim taj svoj križ, kazao je pater Mandurić, koji je podsjetio na izgradnju križa na Križevcu, prvu misu, te na križ, koji je naše pouzdanje, pozvavši sve da sklope savez s križem, te daju obećanje križu da će ga svatko od nas odlučiti izrazito častiti.

 

- Obećajmo Gospodinu kako nećemo tražiti da nas skine s križa. Ne skidaj nas s križa, nego nas drži na križu kao što si i do sad. I obogaćuj nas na križu kao što si i do sad. Čuvaj nam duše! Čuvaj nam nadu! Čuvaj nam vjeru! Ne skidaj nas s križa, Gospodine, nego daj da te u njemu spoznajemo da i dalje budemo ljudi koji ljube, koji su plemeniti, koji izgaraju za svoje vrijednosti, ali koji mole i Gospi dolaze, kazao je pater Ike Mandurić, naglasivši kako ''oni koji gledaju u križ, gledaju u budućnost''.

 

Istaknuo je da se još nisu ostvarile težnje hrvatskog naroda za slobodom, koju su htjeli naši očevi i praočevi. “Hercegovina je još uvijek prisiljena gledati u križ. I doista bismo trebali biti sretni zbog toga. Još uvijek nas čini zagledanim u križ. I to je Hercegovina. Ako Hercegovina bude vjerna i ako shvati što je njezin identitet, ako bude mudra i odlučna, na neki način se izborila. Imamo svoje načelnike, policiju, svoje župane, imamo neke oblike svoje vlasti i duboko se nadam da 2033. neće biti samo jedan Križevac već bi ih trebalo biti i iznad Posušja, Čapljine, Gruda, Duvna, Livna, Čitluka...

 

A među tim koji gledajući u križ, gledaju u budućnost bile su rijeke hodočasnika iz cijelog svijeta, a mnogi od njih i pješice su došli hodočastiti na Križevac. Misno slavlje s Križevca izravno je prenosila i Radiopostaja Mir Međugorje, prenosi Medjugorje.hr.

 

''Da zavjetujući Pravilo i život u Redu manje braće možemo slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista sveto djelujući do smrti'', od Boga i Crkve zatražila su u Međugorju šestorica fatara Hercegovačke franjevačke provincije na večernjoj svetoj misi u nedjelju 15. rujna.

 

Svečane zavjete položili su: fra Marko Bandić (župa Ružići), fra Tomislav Crnogorac (župa Posušje), fra Zlatko Ćorić (župa Mostar), fra Emanuel Letica (župa Bukovica), fra Andrija Majić (župa Drinovci) i fra Antonio Primorac (župa Humac).

 

Grude.com/Večernji list/Medjugorje.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio