FOTO: Grude se sjećaju svog viteza GORANA SPAJIĆA! Prije 26 godina položio je život za HRVATSKI NAROD

Datum objave: 20.09.2019   Broj čitanja: 2534
"Idi majko kaži rodu, da sam pao za slobodu", stoji ispod slike Širokobriješke kažnjeničke bojne HVO-a koja je dala ogranak pod nazivom Antiteroristička jedinica Goran Spajić, po heroju Domovinskog rata koji je svoj život na oltar domovine položio 20. rujna 1993. godine.
FOTO: Grude se sjećaju svog viteza GORANA SPAJIĆA! Prije 26 godina položio je život za HRVATSKI NAROD

 

I ovog petka njegovi suborci i prijatelji iz HVO-a, ali i mnogi drugi koji su ga cijenili i poštovali došli su na njegov grob, zapalili svijeću i prisjetili se njegovog lika i djela. U crkvi svete Katarine održana je misa zadužnica koju su predvodili fra Stanko Pavlović, fra Bernard Marić i fra Ante Šaravanja.

 

Goranov život započeo je u Grudama, stotinjak metara ispod najljepše crkve Svete Katarine, u obiteljskoj kući oca Bogdana i majke Nediljke. Rođen je 7. srpnja 1971. godine.

 

Od najmlađih nogu vidjelo se da će postati netko. Volio je knjigu i učenje, a volio je i gitaru čemu svjedoči i fotografija nastala davnih dana ispred njegove obiteljske kuće gdje je svirao s prijateljima.

 

Srednju školu završio je u Imotskom gdje postaje strojarski tehničar, a zatim upisuje Prehrambeno tehnološki fakultet na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao jedan od najboljih među upisanima.

 

Međutim, zov domovine bio je jači. S krunicom u ruci vratio se kući i krenuo se boriti s HVO-om za slobodu hrvatskog naroda, kako onog u Hrvatskoj, tako i onog u Bosni i Hercegovini.

 

Stoga i ne iznenađuje pismo, koje je zlatnim slovima upisano u povijest hrvatske borbe za slobodu, a adresirano Znanstveno nastavnom vijeću Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek gdje Goran moli da mu se omogući ispis s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. - Ispis tražim zbog toga što se sada u postrojbama HVO borim za slobodu HR Herceg Bosne te nemam namjeru nastaviti studiranje - napisao je.

 

Intelektualac koji je mogao studirati i s obzirom na to kako je učio dotad bez problema završiti fakultet, magistrirati, doktorirati... stao je na branik Domovine Hrvatske i svog hrvatskog naroda.

 

Trebalo je braniti Hrvate Hercegovine, srednje Bosne, doline Neretve... s jedne strane velikosrpska agresija s druge strane zloglasni El Mudžahid, pretača današnjeg ISIL-a. I uspješno je sa drugim sinovima HVO-a branio tisućljetne prostore.

 

Onda je dana 20. rujna danas već davne 1993. stigla tužna vijest. Goran Spajić smrtno je stradao u borbi s postrojbama Armije RBiH pojačane zloglasnim El Mudžahidom na Vrdima kod Mostara. Suze i jecaji odjekivali su Grudama tog toplog poslijepodneva, pred sami kraj ljeta, kad je stigla vijest o pogibiji heroja Gorana Spajića u 22. godini života.

 

Iako nas je napustio mlad, njegov lik i djelo, njegovo herojstvo, vrijeme ne može izbrisati. Naprotiv, u trenucima kad se hrvatski narod u BiH bori s raznim nedaćama i gleda u neizvjesno sutra bježeći od vlastitog doma i što dalje od onih koji mu žele oduzeti sva prava, Goranovo herojstvo i intelektualna snaga, povratak iz inozemstva u najgorem vremenu s ciljem da brani hrvatski narod i hrvatske prostore poruka su svima koji se olako odriču svog hrvatskog identiteta.

 

Neka mu je vječna slava i hvala.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 22.09.2019 12:44 sati
    Počivao u miru
  • Ja20.09.2019 16:23 sati
    Goranu i svim braniteljima pokoj vječni daruj mu gospodine počivaj te u miru božjem
  • z.t.20.09.2019 14:22 sati
    Počivao u miru Božjem; neka mu je vječna slava i hvala!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio