Balkane moj: Novi biznis u Njemačkoj, 'prikucavaju papire za 'ćukenja'

Datum objave: 22.09.2019   Broj čitanja: 530
Prema statistikama Europola dileri droge u Europi godišnje zarađuju oko 24 milijarde eura. Jednostavna računica pokazuje da je profit pseće mafije vrlo sličan. No nisu samo rasni psi predmet ilegalne trgovine, već i psi lutalice
Balkane moj: Novi biznis u Njemačkoj, 'prikucavaju papire za 'ćukenja'

 

"Ne zaboravi pitati odakle su". Stefen daje posljednje upute svojoj prijateljici Claudiji (ime promijenjeno), prije no što ona krene na ulicu, gdje će ilegalnim trgovcima psima postaviti zamku. Policija je već obaviještena. Claudia je već ranije u više navrata u akcijama zajedno sa Stefenom Klippsteinom glumila osobu zainteresiranu za kupnju pasa. Uskoro će se susresti s prodavačima u berlinskoj četvrti Wedding. Ovaj put je na prodaju ponuđen mali maltezer, piše Deutsche Welle.

 

"Kada dam dogovoreni znak, vi brzo dolazite, ok?", pita Claudia policajce i pritom pokušava kontrolirati ruke koje joj drhte od straha. Policija i Stefen promatraju scenu sakriveni u različitim zaklonima. Napetost rase. Tri osobe, podrijetlom iz Srbije, izlaze iz velikog luksuznog auta. Oni traže 500 eura za štene koje je očigledno bolesno. Je li ono cijepljeno, to ne znaju. Nakon još nekoliko pitanja Claudia uzima psića u ruke. Nerzvoza je neizdrživa. Onda ona daje znak. Policajci dolaze trčeći: "Policija! Uza zid!" Trgovci, očigledno spremni i na nasilje, bivaju uhićeni.

 

Gotovo svakog dana Klippstein traži sumnjive oglase po internetu i alarmira policiju. I ova sumnjiva ponuda iz Berlina mu je odmah upala u oči. Njegov osjećaj da prepozna ilegalne trgovce se opet potvrdio. Uhićeni Srbi imaju u policiji već debeli dosje, piše Deutsche Welle.

 

I tako velika akcija samo zbog jednog malog psića? Slučaj berlinskog maltezera je samo jedan od brojnih primjera ilegalne trgovine psima, koja se svakodnevno odvija u mnogim gradovima širom Europe. Milijuni pasa se svake godine ilegalno transportiraju po cijelom kontinentu - mnogi su bolesni, nisu cijepljeni i nemaju nikakve dokumente o podrijetlu, ili su oni krivotvoreni. Kupce se sustavno vara.

 

Pri tome krijumčari zarađuju nevjerojatne sume novca. Zaštitnici životinja i pojedini političari upozoravaju da je u međuvremenu profit koji se ostvari ilegalnom trgovinom pasa usporediv sa zaradom od ilegalne prodaje droga.

 

Ukratko ljudi, a među uhićenima se većinom spominju oni s područja Balkana "prikucavaju papire čak i za ćukenja", a također se i pse lutalice "dokumentira".

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio