U Europi odobren lijek koji djeluje na više vrsta karcinoma

Datum objave: 27.09.2019   Broj čitanja: 292
Hrvatskim pacijentima lijek za sada još nije dostupan..
U Europi odobren lijek koji djeluje na više vrsta karcinoma

 

U Europi je odobren novi lijek protiv raka – larotrectinib, koji može djelovati na širok spektar tumora na različitim dijelovima tijela ako sadrže specifičnu genetsku abnormalnost, prenosi BBC.

 

Britanski mediji prenose kako su tamošnji liječnici izjavljivali da je vijest o novom lijeku “uzbudljiva” i “revolucionarna” te su izrazili nadu u bolje ishode i smanjenje nuspojava. Hrvatski su onkolozi suzdržaniji.

 

– Lijek se koristi kod niza pedijatrijskih solidnih metastatskih tumora, međutim nije riječ o revolucionarnom lijeku i ne treba to tako prenositi, prije bih rekla da samo malo pomiče granicu jer ne govorimo o izlječenju, nego o usporavanju bolesti.

 

Ono što je zanimljivo kod tog lijeka jest to što je registriran kao treći lijek koji se koristi neovisno o tumorskom sijelu i što blokira fuzijski gen u tumoru – kaže dr. Natalija Dedić Plavetić, onkologinja iz KBC-a Zagreb.

 

Hrvatskim pacijentima lijek za sada još nije dostupan, ali iz Bayera kažu da će s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje razmotriti sve mogućnosti da im postane dostupan.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Istina29.09.2019 14:21 sati
    Lijek za rak je otkriven 1923.Sve je zataskano. Razradeni su imuni systemi naroda i podrucja na kojima zivite, prema tim podacima dobijate i lijekove ali ne za ziviti nego da vas manje ima.Nezaboravite Matusalem je zivio preko 800 godina po bibliji.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio