Imotski inovator Mario Ljubičić ima novi proizvod - Bicikl koji priča FOTO

Datum objave: 06.10.2019   Broj čitanja: 1029
Mario je osoba godine Imotske krajine, dobitnik nagrade svoje općine, da o ostalim nagradama i ne govorimo.
Imotski inovator Mario Ljubičić ima novi proizvod - Bicikl koji priča FOTO

 

Iz Runovića u svijet ovom pričom kreće povijest. Da, upravo tako, jer nam je mladi Runovićanin 22.-godišnji Mario Ljubičić predstavio po prvi put svoj novi tehnološki izum, bicikl koji priča, sofisticirani uradak koji će, vjerujemo unijeti revoluciju u turističko korištenje bicikla.

 

Znamo da je cikloturizam jedna od vrlo popularnih grana turizma. Za Maria Ljubičića iz Runovića već se ćulo i pričalo. Mladi genijalac inovator prvi je Imoćanin koji je sam svojom rukom, bez tehničkih i materijalnih pomagala izradio električni automobil. Sam samcat u svojoj maloj ubogoj radionici u rodnoj kući mjesecima je pripremao taj proizvod. Dakako predstavio se s njim i pobrao niz priznanja.

 

Spomenimo samo neke od njih. To je prva nagrada i zlatna medalja na velikom sajmu inovacija u Zagrebu 2018. godine. Na istom sajmu između 800 inovatora iz cijelog svijeta dobio je i posebno priznanje od ruske delegacije, potom nagradu za najpopularniju inovaciju, zatim Zlatnu diplomu za najbolju dalmatinsku inovaciju, pa na Hrvatskom sajmu inovacija u Ivanić gradu u svibnju ove godine zlatnu plaketu.

 

Mario je osoba godine Imotske krajine, dobitnik nagrade svoje općine, da o ostalim nagradama i ne govorimo. I nakon što jednostavno financijski nije mogao krenuti u komercijalizaciju već visoko složene tehnologije oko električnog automobila, sjeo je za računalo, ušao u svoju malu, ali sada novu radionicu koju mu je tik do kuće nedavno izgradio otac te tu stvorio bicikl koji priča. Puni naziv njegovog izuma je “Guide b”- bicikl vodič. Radio je na njemu punih pet mjeseci. Ovoga puta ruku mu je u izradi posebnog softvera pomogao rođak, također mladi informatički genijalac Ivan Ljubičić. Sve ostalo napravio je Mario.

 

Evo i njegove priče.

 

-2018. godine sam učinio što sam moga sa električnim automobilom i vidio sam da sam ne mogu. Ja mogu njega nadograđivat, imam sve u glavi, ali sam stalno u financijskom minusu, jer sve košta. Imao sam u međuvremenu vrlo primamljive pozive iz nekih europskih zemalja da idem raditi na tome, ali ja i dalje želim ostati i raditi u mojim Runovićima u Imotskoj krajini, jer sam više nego uvjeren da i mi ovdje i sa ovakvom tehnologijom možemo puno učiniti i stvarati svjetske brendove.

 

Znači, razmišljao sam o nečemu što može brzo i učinkovito ući u svakodnevicu i učiniti je boljom i pristupačnijom. Vidite kako se razvija turizam u Imotskoj krajini, konačno i u Hrvatskoj. A vidio sam koliko je i cikloturizam jako popularan, pa sam krenuo u izradu pametnog bicikla, ili još bolje rečeno bicikla koje priča, koje stalno komunicira sa vozačem, koji mu je i rekreacija i prijatelj u vožnji, ali i veliki pomagač u snalaženju na pojedinim rutama. Znači, u pet mjeseci stvorio sam proizvod kojega koliko sam detaljno upoznat nema nitko kod nas, a i u svijetu.

 

Ono važno jeste da ovaj proizvod mogu raditi u Runoviću i to je velika prednost.

 

Moj bicikl za koji mi je softver uredio moj rođak Ivan Ljubičić, a ja sve ostalo, može bez problema voziti sa novom mojom baterijom 100 kilometara, očitava najbolje biciklističke ture, zna u svakom trenutku vremensku prognozu na pojedinim etapama, zna nadmorsku visinu i on u svakom trenutku dojavi vozaču što on želi. Ako želi avanturističku turu dojavi mu gdje je ta lokacija, ako želi negdje stat i odmoriti se on mu javi gdje je najbliži ili najbolji restoran, konoba ili neki drugi ugostiteljski objekt. Biciklisti ostaje samo skinuti aplikaciju i dobiti će uvid u sva stanja na terenu.


 

Kada korisnik sjedne na bicikl dobiva s njim i posebno dizajniranu pametnu kacigu preko koje i komunicira. Kaciga priča na pedeset jezika, pa je dostupan proizvod mnogim ljudima širom svijeta. Bit bicikla je da vozaču priča o lokaciji na kojoj se nalazi, ili lokacijama gdje želi ići. Dobiti će svaki detalj. Znači, moj bicikl ti sve ponudi što bi želio dok se voziš vidjet i doživjet. Recimo upozorava te u svakom trenutku koliko ti ima do odredišta.

 

Izradili smo prototip, a već sutra mogu krenuti u njegovu proizvodnju.

 

Kada sam smišljao ovaj izum ciljano sam išao na to da ga mogu koristiti turističke zajednice, razne turističke agencije za svoje goste. Dadu gostu bicikl on dobije karticu uključi softver i na svom jeziku sve dozna u kraju gdje se nalazi,ali baš sve. Turist sjedne na njega i recimo dođe do našeg Modrog jezera u Imotskom. Bicikl će mu putem kacige ispričati sve njegove karakteristike. Ili recimo u Splitu, Dubrovniku ,Trogiru, gdje god dođe i nešto ga zanima ima sve u slušalicama. Znači bicikl ponudi što ima u blizini pojedine lokacije, vi izaberete što vas zanima. Može vam ispričati svu povijest toga mjesta ili lokacije. Za sada smo se bazirali na Imotsku krajinu i njene lokalitete a kada dobijemo narudžbe iz bilo kojega mjesta mi samo nadogradimo na softver podatke iz tih sredina.

 

Bicikl može voziti i bez pedalanja, pomoći biciklistu da savlada i najveće uspone. Može ići 35 km na sat, jer je to u okvirima i zakona. Dakako na ručicama ima gas koji vozač po volji dodaje i oduzima. Na mom biciklu možete napuniti mobitel,a cijela glavna baterija brzo se napuni. Na displeju imate ponudu povijesnih tura, avanturistički tura, nekih mističnih tura, arheoloških znamenitosti.

 

Mi imamo sada visokosofisticiranu platformu a što zažele turističke zajednice, agencije, hoteli, ma bilo tko koga ovo zanima sa pojedinih svoja područja mi im sve ugradimo i bicikl dostavimo na korištenje. Imamo i svoju web stranicu i svatko nam se već i može javiti što im treba.

 

Morate razumjeti da sam to napravio da ostanem u Runoviću da ovdje mog raditi i dograđivati. Prvi je plan sada izraditi nekoliko bicikla i početi ih iznajmljivati turističkim agencijama.To je za početak, a onda ću vidjeti. Mi sada i sa mojom baterijom i rođakovim sofverom možemo konkurirati bilo kome u svijetu sa ovim proizvodom.


 

Moram na kraju spomenuti da mi je vjetar u leđa dala i moja općina i načelnik imenjak Mario Repušić financijskom pomoći, te su time i prepoznali da radim pametan posao u jednom dahu nam ispriča svoju novu priču mladi genijalac iz Runovića.

 

Učinili smo i promotivni đir s novim izumom Maria Ljubičića i moramo priznati da smo se oduševili. Njegov bicikl koji priča bio je toliko učinkovit da smo poželjeli ostati na njem još dugo.Grude.com/Radio Imotski
FOTO: Radio Imotski

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio