Nova marka HP Mostar uz Svjetski dan pošte

Datum objave: 09.10.2019   Broj čitanja: 79
Hrvatska pošta (HP) Mostar tradicionalno, uz Svjetski dan pošte koji se obilježava 9. listopada, izdaje redovitu poštansku marku posvećenu etnološkom blagu.
Nova marka HP Mostar uz Svjetski dan pošte

 

Ovogodišnji motiv je Dalmatinski jatagan crnosapac M 1869., jedinstveni primjer hladnog oružja u svijetu. Ovdje se više ne radi o unikatnim primjercima već o polu-industrijskoj/polu-manufakturnoj proizvodnji koja podrazumijeva serijsku proizvodnju potpuno identičnih primjeraka u smislu dimenzija, izgleda i težine te serijskog broja i oznake postrojbe. Uz to je i drška od umjetnog materijala derivata bakelita pa je u tom pogledu specifičan i revolucionaran. Svi poznati primjerci jatagana M 1869. imaju otisnutu vojno-inventarsku oznaku koja se sastoji od naziva bojne i broja oružja u postrojbi, a neke od tih brojki su visoke i iz njih se da zaključiti kako su svi domobrani bili naoružani takvim oružjem. O tome nam svjedoči i slika austrougarskog vojnog slikara Juliusa von Blaasa koja prikazuje napad 79. bojne (vođene lokalnim stanovnikom) na Livno pri okupaciji Bosne i Hercegovine godine 1878. godine.

 

 

Autor marke „Etnološko blago 2019. - Dalmatinski jatagan crnosapac M 1869.“, koja se u poštanskom prometu nalazi od 9. listopada 2019., je Manuel Martinović.

 

Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio