Čović: Promjena Izbornog zakona je preduvjet formiranja vlasti

Datum objave: 14.10.2019   Broj čitanja: 132
Promjena Izbornog zakona je preduvjet za normalno funkcioniranje svih vlasti u BiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
Čović: Promjena Izbornog zakona je preduvjet formiranja vlasti

 

On je najavio pokretanje rasprave sa SDA i bošnjačkim partnerima da bi se našlo neko rješenje i otklonile sumnje da li će dogodine uopće biti izbora u Mostaru.

 

Čović je za BHRT rekao da je protiv nametanja rješenja i da se zalaže da ono bude nađeno u okviru institucija BiH što bi omogućilo da izbori 2022. godine budu u rasterećenoj atmosferi.

 

On je naglasio da je danas najveća odgovornost na HDZ i SDA, kao predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te da je to dominantno problem Federacije BiH.

 

Lider HDZ BiH napomenuo je da ova stranka nije neodgovorna i neće praviti nove eksperimente, a da nisu otklonjeni problemi nelegitimnog predstavljanja nakon općih izbora 2018. godine.

 

Čović je rekao da je BiH u krizi već 13 mjeseci jer nema vlasti na nivou BiH, te da problem nije samo Vijeće ministara, nego i Parlamentarna skupština, koja nema neophodne komisije da bi poslovnički mogla funkcionirati.

 

On je ukazao i da je to što je predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istovremeno i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljiv standard u demokratskom svijetu.

 

Čović ističe da ne postoji nijedno pitanje koje može biti prepreka da novi saziv Vijeća ministara odmah bude konstituiran i upozorava da će ukoliko se ova kriza nastavi njene razmjere biti nesagledive, jer će nastati ogroman socijalno-ekonomski problem u funkcionisrnju na svim nivoima u BiH.

 

On smatra da nisu točne tvrdnje pojedinih spekulanata da političko Sarajevo neće uopće ići u formiranje vlasti u naredne tri godine kao produkt političkih odnosa i rezultata.

 

“Ne smijemo dalje kalkulirati s onim šta bi se moglo dogoditi”, poručuje Čović.

 

On naglašava da je potrebno odmah uspostaviti vlast na nivou BiH da bi se pokušao rješavati problem euroatlantskog puta i socio-ekonomske stabilnosti zemlje, kao i mnogih drugih pitanja radi ostvarenja investicijskog zamaha.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio