AMUS prijeti portalu Grude.com preko demantija! Demantij prenosimo u cijelosti

Datum objave: 28.10.2019   Broj čitanja: 1036
Portalu Grude.com stigao je demantij na tekst "VESO BOBAN: Prostorije AMUS-a pretraživala je i SIPA".
AMUS prijeti portalu Grude.com preko demantija! Demantij prenosimo u cijelosti

 

Udruga kojoj je na čelu bio Dino Merlin, a sada je Sejo Sexon, pjevač koji podržava nelegitimnog Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, tako ogromnim teksto pravda nedavnu Skupštinu AMUS-a, a o kojoj je za Bljesak.info govorio Veso Boban.

 

Također, u demantiju se nigdje udruga nije osvrnula na NASLOV da je prostorije AMUS-a pretraživala SIPA što također nešto govori.

 

Naravno, portal Grude.com će i ubuduće, unatoč zastrašivanjima iz udruge AMUS, donositi informacije o ovoj udruzi.

 

Priopćenje AMUS-a: DEMANT NA NASLOV "Prostorije AMUS-a pretraživala je i SIPA"

 

Sjednica Skupštine AMUS-a je 23.10.2019. godine okončana u potpunosti u skladu sa pozitivnim zakonskim odredbama i aktima AMUS-a. Članovi AMUS-a iz svih dijelova Bosne i Hercegovine su usvojili sve potrebne dokumente za dalji neometan rad AMUS-a te su usvojili izmjene i dopune Statuta i izabrali nove članove upravljačkih organa.
Nisu tačni navodi da pojedinim autorima nije dozvoljen ulaz, oni su po vlastitom izboru napustili salu u kojoj se održavala Skupština. No i bez njihovog prisustva je postojao kvorum propisan Statutom Udruženja pa se sjednica Skupštine mogla nastaviti. U cilju pripreme za diskusiju na Skupštini sve članice i članovi AMUS-a su ranije dobili materijale u kojima su pojašnjenje sve tačke dnevnog reda. Nakon objave materijala u AMUS-u je upriličena „Kafa u AMUS-u“. Svi autori, članovi AMUS-a su pozvani da dođu u Stručnu službu na sastanak, uz kafu sa generalnom direktoricom na kojem bi dobili sva pojašnjenja, a koja se tiču predloženog dnevnog reda i materijala.

 

Dakle, svi koji su smatrali da postoji neka nepravilnost su imali priliku i prije održavanja Skupštine, a i na samoj sjednici Skupštine na jasan i decidan način ukazati na nepravilnosti ukoliko postoje. Niti jedan član prije Skupštine nije dostavio navedene primjedbe, a niti je na Skupštini bilo ko istakao neku nepravilnost kako to, neosnovano navodi grupa autora. Protiv ove grupe autora je podnijeta krivična prijava radi osnova sumnje da su neovlašteno izradili i koristili pečat AMUS-a s ciljem upisa u Ministarstvo pravde BiH svojih upravljačkih pozicija u AMUS-u. Na svim kanalima komunikacije AMUS-a neposredno pred održavanje sjednice naglašeno je da zbog ograničenosti prostora i velikog odziva sjednici Skupštine mogu prisustvovati samo 984 autora koja su na spisku objavljenom na zvaničnoj web stranici AMUS-a.

 

Prema izmjenama i dopunama Statuta AMUS-a omogućava se da bilo koje lice koje ima pravo prisustvovati i/ili učestvovati u radu i/ili glasati na sjednici Skupštine Udruženja ima pravo da opunomoći bilo koje drugo fizičko lice da u njegovo ime i za njegov račun prisustvuje i/ili glasa na sjednici Skupštine Udruženja, ali ne i da učestvuje u radu Skupštine Udruženja. Prije nego je usvojena ova 7. tačka dnevnog reda opunomoćena lica bez obzira je li riječ o pravnicima, članovima porodice ili drugim zastupnicima nisu mogla prisustvovati sjednici Skupštine.

 

Postavlja se pitanje kako uopšte neko ko sebi dozvoli ovakve radnje (sumnja da je neovlašteno izradio i koristio pečat AMUS-a) može govoriti o eventualnom prikrivanju nezakonitih radnji i AMUS-u.
Održana sjednica Skupštine će svojim radom doprinijeti budućem i daljnjem uspješnom radu i stabilnosti AMUS-a kao jedine kolektivne organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava na području Bosne i Hercegovine.

 

Obzirom na sve naprijed navedeno, kao i činjenicu da je Zakonom o zaštiti od klevete propisano da je svako lice koje prouzrokuje štetu fizičkom ili pravnom licu iznošenjem ili prenošenjem izražavanja neistinitih činjenica odgovorno za klevetu i dužno naknaditi pričinjenu štetu, predlažemo da objavite istaknute navode i suzdržite se od daljnjeg prenošenja neistinitih činjenica, a sve kako ne bismo pokrenuli sudski postupak za naknadu štete radi učinjene klevete pred nadležnim sudom.

 

Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca AMUS

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio