Brala masline pa je ugrizao poskok

Datum objave: 29.10.2019   Broj čitanja: 570
Berači koji su bili sa ženom odmah su pozvali Hitnu pomoć. Prevezena je sanitetskim vozilom na hvarski heliodrom, a zatim u splitsku bolnicu. U KBC-ovoj Klinici za infektologiju sve je bilo spremno jer je zaprimljena dojavu da dolazi pacijentica s ugrizom otrovnice, piše slobodnadalmacija.hr
Brala masline pa je ugrizao poskok

 

Hvaranku je, naime, za vrijeme branja maslina ugrizao poskok koji se skrivao u krošnji. Na mjestu ugriza stvorio se otok i krvni podljev koji se proširio na cijelu ruku i dio trupa, pa je odmah zadržana u bolnici.

 

Pacijentica je primila antiviperinski serum i ostalu potrebnu terapiju. Pet dana nakon ugriza, zdravstveno stanje pacijentice je stabilno, otok je znatno smanjen, ali je još uvijek vidljiv krvni podljev. Možda će trebati i intervencija kolega kirurga, ali o tome ćemo odlučiti naknadno. Na mjestu ugriza vidi se mjehur ispunjen krvlju, no on se ponekad javlja nakon ugriza zmije otrovnice – rekao je prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju i najpoznatiji hrvatski stručnjak za ugrize zmija.

 

On kaže da poskoci inače ne borave na stablima ali se u ovo doba godine ipak znaju penjati po granama.

 

- Budući da je ljeti puno vruće, nije svojstveno da tijekom ljeta ta vrsta zmije bude na stablu. No, iako je još uvijek vrlo toplo, temperature su ipak niže od ljetnih, pa se poskok penje na stablo, kako bi mu bilo toplije, a ponekad lovi i ptice – objašnjava Lukšić te dodaje kako je ove godine zabilježeno je 'samo' pet ugriza poskoka, što je najmanja brojka u posljednjih 30 godina. 
- U pravilu imamo desetak ugriza godišnje - ističe.

 

24sata.hr

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio