Dijalizni pacijenti na prosvjedu: Ili ministar ili mi

Datum objave: 30.10.2019   Broj čitanja: 163
Pacijenti su zatražili od federalne Vlade da u roku od 24 sata održi tematsku sjednicu o dijalizi i transplantaciji.
Dijalizni pacijenti na prosvjedu: Ili ministar ili mi

 

Članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH na prosvjedu ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zatražili su bolje uvjete za liječenje i veći broj transplantacija.

 

Pacijenti su zatražili od federalne Vlade da u roku od 24 sata održi tematsku sjednicu o dijalizi i transplantaciji. Od Vlade FBiH se traži i da izvrši pritisak da se u roku od 60 dana obnove aparati za dijalizu i pronađu odgovorni za takvo stanje ili da u suprotnom bude smijenjen ministar zdravlja Vjekoslav Mandić.

 

Članovi Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata poručili su da su spremni danonoćno prosvjedovati do ispunjenja zahtjeva, te da dio njih neće ići na dijalizu, bez obzira na moguće katastrofalne posljedice.

 

Kao krivca za više od 70 posto neupotrebljivih dijaliznih aparata, te svega sedam transplantacija, pacijenti su označili Ministarstvo zdravlja i menadžere bolnica, kao i koordinatore koji treba da razgovaraju s obitelji umrle osobe radi pristanka za davanje organa.

 

Na prosvjed su došli pacijenti iz Tuzle, Zenice, Bihaća, Ključa, Viteza, Bugojna, Travnika, Lukavca, Žepča, Kaknja i drugih mjesta Federacije, prenosi portal "Dnevnog avaza".

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio