FOTO: Grude se sjetile poginulih i nestalih branitelja! 'Ostaje nam vječna uspomena'

Datum objave: 04.11.2019   Broj čitanja: 1897
"Slušaj kako grmi, kako more pjeni, pitaju te jesu li zaboravljeni, za njih se pomoli, nek' mi braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju..."
FOTO: Grude se sjetile poginulih i nestalih branitelja! 'Ostaje nam vječna uspomena'

 

Ove godine je 30. put otkad franjevci u Grudama predvode misu za nestale i poginule branitelje općine Grude.

 

Svetu misu predvodio je grudski župnik fra Stanko Pavlović uz koncelebraciju fra Bernarda Marića i fra Ante Šaravanje.

 

Svetoj misi nazočilo je rukovodstvo općine Grude na čelu s Ljubom Grizeljom načelnikom i Draženkom Vranješom predsjednikom Općinskog vijeća Grude. Misi su nazočili brojni branitelji, majke i očevi, braća i sestre, suborci poginulih i nestalih branitelja.

 

Na početku svete mise veliku svijeću s vjerskim obilježjima i motivima Herceg Bosne i oznakama crveni, bijeli, plavi u crkvu svete Katarine u Grudama unio je legendarni zapovjednik Brigade viteza Ranka Bobana Marinko Sosa Zvijezda.

 

- Jedna kap krvi prolivene za domovinu, vrijedi više nego čitavo more il najobilnija kiša domoljubnih govora od kojih nikoga glava zaboljela nije - kazao je u uvodu fra Stanko Pavlović, a onda nastavio emotivnim tonom sjećati se branitelja kroz svoje riječi, te kroz stihove pjesnika Velimira Vele Raspudića. - Došli smo pomoliti se Bogu kraj oltara i zaroniti u sjećanja svoja i potražiti one koji život daše. Ostaje nam vječna uspomena. S nama nisu, al' u srcu žive, dubok trag u njem ostaviše. Svim herojima trajno je divljenje braće što ih ne zaboravljaju - ustvrdio je, a mnoge majke, mnogi suborci, braća i sestre branitelja nisu skrivali suze.

 

Brojne godine su prošle od godine kad je legendarni franjevac fra Vladimir Vlado Kozina predvodio svetu misu u Grudama, za poginule i nestale branitelje 5. srpnja 1990. godine, a što je kasnije cijela Hercegovina prihvatila u svojim lokalnim zajednicama. Župa Grude je bila tada prva župa koju je jedan franjevac Hercegovine proglasio mučeničkom. - Večeras smo ovdje da molimo raspetoga Krista da večeras obiđe sve znane i neznane grobove naših dragih pokojnika i da im javi radosnu vijest, danas ćete biti sa mnom u Raju jer su stigle mnoge molitve, mnoge žrtve, mnoge suze, mnoga pokornička djela vaših pređa sa one domovine što se zove Herceg zemlja - kazivao je tada danas pok. fra Vladimir Vlatko Kozina, gorljivo i srčano kako je samo on znao. Tada je fratar Kozina rekao da vjernici ponesu križ za svakog poginulog iz svoje obitelji. U šumi su pravljeni križevi i prve godine bilo je 230 križeva.

 

Župa Grude i čitavo područje općine Grude opet su bili jedno, u molitvi za svoje branitelje i u borbi za istinom

 

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Fodor 05.11.2019 15:54 sati
  ...Živjeli iskreni pravi hrvatski branitelji....
 • Grutel05.11.2019 12:13 sati
  Kakve skupove promatraču jadni? Ovo je sveta misa za branitelje, a ne nekakav skup ili događaj. Tako su i u komunizmu promatrali i progonili one koji idu na mise. Branitelji neka vam je laka hrvatska zemlja. Pozdrav dičnim majkama naših heroja, vidim ih ovdje na slici. Svako dobro
 • Ja05.11.2019 08:08 sati
  Hvala sto sime ranio sad imam hr mirovinu
 • Ero04.11.2019 21:31 sati
  Pozdrav GRUDSKIM BRANITELJIMA I SVEĆENICIMA. a ovim bijednicima koji nose prefikse fra i don iz susjednih župa, sudit će vam se kad tad. Grude su opet pokazale koliko su velike. Fra Kozina se ponosi. Živjela hrvatska braćo.
 • Promatrač04.11.2019 21:05 sati
  Godinama promatram što se događa, tko dolazi na skupove, događaje...uvijek jedni te isti...Jer oni što ih nigdje nema, osjećaju se možda manje vrijedni a zapravo su u Božijim očima i vrijedniji jer žive daleko od bljeskova fotoaparata i javnosti. Nose svoju ratnu bol i patnju duboko u svom srcu i bore se nakon toliko godina da prihvate ovo jadno stanje oko svih nas....Živjeli iskreni rstni hrvatski branitelji, bvb
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio