EU pozvala lidere BiH na odgovornost i što brže formiranje vlast

Datum objave: 06.11.2019   Broj čitanja: 178
Zamjenik šefa delegacije EU pri Ujedinjenim narodima Silvio Gonzato govorio je danas pred Vijećem sigurnosti o stanju u našoj zemlji.
EU pozvala lidere BiH na odgovornost i što brže formiranje vlast

 

Prije svega naglasio je kako je prošlo već godinu dana od održavanja općih izbora, te je izrazio zabrinutost što vlasti na državnoj i entitetskoj razini još uvijek nisu formirane i što državni parlament ne funkcionira punim kapacitetom.

 

“Takvo stanje ozbiljno ugrožava provođenje prijeko potrebnih reformi koje bi omogućile Bosni i Hercegovini da nastavi put ka EU. Ono povlači i pitanje volje političkih lidera da ispune želju svojih sugrađana za pridruživanje Europskoj uniji. U tom kontekstu, još jednom pozivamo političke lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoju odgovornost i nastave s formiranjem vlasti bez odlaganja”, kazao je Gonzato.

 

Dodao je kako lideri trebaju početi pokazivati duh kompromisa i odlučnost ka postizanju dogovora o preostalim stvarima u kojima se ne slažu. Sporazum koji je postignut u kolovozu sadrži pozitivne elemente u tom smislu.

 

“Pored toga, ponavljamo poziv svim političkim liderima da se suzdrže od nacionalističke i provokativne retorike. Također podsjećamo da se revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivi vrijednostima EU i da nije u skladu s perspektivom integracije u Europsku uniju.

 

Europski projekt se gradi na pomirenju; institucije i lideri Bosne i Hercegovine moraju ostati posvećeni trajnom pomirenju”, dodao je on. Europska unija inzistira na tome da vlasti moraju jačati vladavinu prava, istaknuo je Gonzato, naglasivši kako posebno treba raditi na neovisnosti i nepristrasnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, radikalizacije, te jamčiti neovisnost medija, sigurnost novinara, promovirati zapošljavanje i obrazovanje mladih, i osigurati potpuno i efikasno provođenje socioekonomskih reformi.

 

“U cilju sprečavanja humanitarne krize tijekom predstojeće zime, Bosna i Hercegovina mora poduzeti hitne mjere da osigura kontrolu migracija i pristup sustavu azila, uključujući i zatvaranje neodgovarajuće lokacije Vučjak i povećanje prihvatnih kapaciteta širom zemlje na osnovu kriterija tehničke izvodljivosti i sigurnosti.

 

Koordinacija između svih nadležnih vlasti ključna je za dobro iskorištavanje resursa koje Europska unija stavlja na raspolaganje”, istaknuo je zamjenik šefa Delegacije EU pri Vijeću sigurnosti.

 

Također, Gonzato je kazao kako se pitanja u vezi s izborima, uključujući zahtjeve za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, moraju rješavati što prije, uzevši u obzir situaciju u zemlji u skladu s europskim standardima i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio